Filmski projekat učenika Druge gimnazije 83% osvojio drugo mjesto na festivalu u Grčkoj

14.12.2022. 12:31 / Izvor: Akta.ba
filmski projekat

Učenici Druge gimnazije Sarajevo ostvarili su sjajan međunarodni uspjeh osvojivši drugu nagradu za filmski projekat u kategoriji mladih autora od 17 do 20 godina.

Učenici Druge gimnazije Sarajevo ostvarili su sjajan međunarodni uspjeh osvojivši drugo mjesto za filmski projekat u kategoriji mladih autora od 17 do 20 godina u evropskoj takmičarskoj selekciji Omladinskog filmskog festivala Camera Zizanio / Olympia International Film Festivala 2022 u Grčkoj.

Olympia International Film Festival za djecu i mlade ove godine je obilježio 25 godišnjicu, dok je Camera Zizanio, segment festivala koji predstavlja susret mladih autora iz Grčke, Evrope i drugih kontinenata, obilježio svoju 22 godišnjicu.

Svake godine mladi autori dobijaju priliku za susret s filmskim profesionalcima i edukatorima od kojih uče o filmskom stvaralaštvu te imaju priliku da se međusobno povežu. U fokusu Camera Zizanija je projekat MYTHOS – jedna od najduže prisutnih festivalskih filmskih laboratorija u Evropi u svojoj 20-godišnjici postojanja, kako navode u festivalu. U sklopu ovog projekta svi mladi autori aktivno sudjeluju u razmjeni ideja i kreiranju zajedničkog filmskog projekta.

“Festival je bio takmičarskog karaktera, a selektirani mladi autori, u izuzetno jakoj međunarodnoj konkurenciji, takmičili su se u nekoliko dobnih kategorija za najbolji film koji potiče promicanje ljudskih prava, kreativnost i angažiranost. Naši učenici Deni Bezdrob, Neira Drljević, Nadja Šahović, Tarik Užičanin, Aiša Huremović i Lana Stanić prijavili su se s filmom simboličnog naziva 83%, koji je u potpunosti koncipiran i realiziran u sklopu školske projektne aktivnosti Service as Action”, kazala je za Akta.ba koordinatorica Service as Actiona profesorica Jasna Kovo Salkić.

Kovo Salkić kaže da je film nastao kao rezultat istraživačkog procesa o poremećajima u ishrani i generalnoj (negativnoj) percepciji mladih osoba o svome tijelu te na veoma hrabar način portretira borbu mladih s pritiskom društvene sredine o poželjnim standardima ljepote, izgleda i rodno zasnovanim stereotipima.

Film je prikazan pred međunarodnom publikom u gradu Pyrgos, gdje se festival tradicionalno održava, te je pobrao brojne simpatije i pozitivne kritike žirija i publike.

Projekciji su pored profesorice Kovo Salkić prisustvovali učenici Deni Bezdrob i Neira Drljević.

“Na svečanom proglašenju pobjednika festivala, film 83% je proglašen drugim najboljim filmom u evropskoj selekciji za mlade autore od 17 do 20 godina. Konkurencija je bila izuzetno jaka, raznolika i bogata, a film se takmičio s filmovima učenika iz skoro svih evropskih zemalja”, kazala je Kovo Salkić.

U procesu istraživanja učenicima je mentorski kao psihologinja pomogla profesorica Sandra Muratović, dok je supervizorsku podršku cjelokupnom procesu dala profesorica Jasna Kovo Salkić.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza