Najveći vakif u Sarajevu

Otvorena izložba o nasljeđu Isa-bega Ishakovića - "Utemeljitelj"

28.02.2023. 08:53 / Izvor: Akta.ba
utemetiljelj
OTVORI GALERIJU

U sarajevskom Brusa bezistanu otvorena Izložba "Utemeljitelj" posvećena nasljeđu Isa-bega Ishakovića.

U organizaciji Udruženja za zaštitu kulturne baštine BiH "Isa-beg Ishaković" i JU Muzej Sarajeva, a pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, jučer je u sarajevskom Brusa bezistanu otvorena izložba "Utemeljitelj" posvećena nasljeđu Isa-bega Ishakovića. Izložbu je otvorio Jasmin Ademović predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a postavka će biti izložena do 15. marta ove godine. 

Autori Izložbe Mirsad Avdić, muzejski savjetnik, Adnan Muftarević, muzejski savjetnik, Moamer Šehović, muzejski savjetnik, Indira Kučuk – Sorguč, viša kustosica i Hamdija Dizdar, viši kustos, su na 22 panela i pet kubusa sa predmetima iz tog perioda ispričali priču o urbanim počecima i nastanku Sarajeva.

Prisutnima su se obratili Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Hamdija Dizdar, direktor JU Muzej Sarajeva, i Armin Čelik iz Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković. 

U okviru izložbe izloženi su eksponati iz osmanskog perioda koji su vezani za razvoj Sarajeva i to iz oblasti graditeljstva i urbane infrastrukture, nauke, zanatstva, trgovine i simbola državne vlasti. Izložbom "Utemeljitelj" potvrđuje se i afirmira ličnost osnivača Sarajeva Gazi Isa-bega Ishakovića, i želi se široj javnosti predstaviti njegov historijski značaj i uloga u urbanom nastanku i razvoju "najljepšeg među gradovima", kako su Sarajevo opisali brojni putopisci.

"U više od hiljadu godina dugoj povijesti Bosne jedna od najznačajnih ličnosti zasigurno je Isa-beg Ishaković. Ono po čemu treba donositi sud o Isa-begu jeste njegova dalekovidost da svojim djelovanjem uspostavi jedan od najznačajnijih gradova na Balkanu - Sarajevo. Iz ove prespektive možemo reći da je donio odličnu geostratešku odluku gdje podići novi grad. Isa-beg Isaković je zasigurno uz Gazi Husrev bega najveći vakif u Sarajevu. Za njega se veže početak izgradnje čaršije kao središta trgovačkog i zanatskog života u gradu Sarajevu. Tu je i prva džamija podignuta još i prije samog osnivanja grada, kao i mlinovi na Mošćanici koji su dali ekonomski zamah gradu. Izložba “Utemeljitelj” je odlična prilika da se širi auditorium upozna sa više detalja o urbanom početku razvoja našeg glavnog grada", kazao je Armin Čelik ispred Udruženja za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković.

Muzej Sarajeva i Udruženje Isa-beg Ishaković pozivaju građane Sarajeva i ostale posjetioce da dođu u što većem broju i uvjere se u veličinu i značaj vakufa Isa-bega Ishakovića. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza