PROGLAŠENI POBJEDNICI

Neum Underwater Film Festival s do sad najboljom selekcijom filmova

20.08.2023. 11:23 / Izvor: Akta.ba
NEUM

Brojni inozemni i domaći gosti došli su u Neum uživati u Festivalu, popratnom programu, festivalskom umrežavanju i radionici Lorenza Moscie iz Italije.

Petak 18. kolovoza započeo je treći po redu Neum Underwater Film festival s projekcijama podvodnih filmova autora koji su oduševili publiku amaterskih i studentskih filmova koje su se održavale od 17 sati pod nazivom Fest & Val, a nastavljene prikazivanjem filmova finalista, tj službeme selekcije za nagrade.

Brojni inozemni i domaći gosti došli su u Neum uživati u Festivalu, popratnom programu, festivalskom umrežavanju i radionici Lorenza Moscie iz Italije.

Festival je otvorila Julijana Mikulić Jurković izvršna producentica Neum Underwater Film Festivala riječima:

„Dobro došli na treći Neum underwater film festival. Okupili smo se danas u Neumu kako bismo proslavili vrijednost podvodnog filma koji ima moć prenijeti na nas emocije autora, pokrenuti razgovore koji nadilaze granice država, što pokazuju autori i žiri koji je ovdje večeras s nama iz Engleske, Francuske, Italije, Hrvatske, Turske, Bosne i Hercegovine.... Umjetnost spaja.“

film

Goste je pozdravila i predsjednica Općinskog Vijeća Neum Danijela Matić te veleposlanik Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza. Nj.e. Marco Di Ruzza zahvalio se na pozivu osnivaču festivala Ivi Mikuliću, pozdravio izvrsnost i unikatnost Neum Underwater Film Festivala na svjetskoj karti festivala, te istakanuo suradnju Italije i potporu Veleposlanstva Italie projektima iz kulture u Bosni i Hercegovini.

Prikazani su filmovi sa sve četiri strane svijeta koji prikazuju bogatstva podvodnog svijeta kroz različite oči umjetnika, studenata i amatera. Prikazuju ljubav prema moru, rijekama, jezerima, ronjenju i istraživanju. Dio autora podvodnih filmova je kroz svoje filmske uratke apelirao na ljudsku svijest vazano za odnos prema moru, rijekama i okruženju.

filmo

Pobjednici Neum Underwater Film Festivala 2023

Žiri  u sastavu Mike Frankel SAD, fotograf; Jurica Gašpar HR, glavni urednik Morski.hr; Gareth Bartlett UK, Grand Prix Neum Underwater Film Festivala 2021, ronilac, režiser, vlogger; Ante Džono BiH, ronilac iz Neuma i predsjednik Hrvatskog ronilačkog kluba Neum;  Nikša Kaleb HR, profesionalni ekstremni ronilac, svjetski i olimpijski prvak u rukometu;  Lorenzo Moscia ITA, multimedijalni umjetnik iz Rima;  Marisa Cecchetti ITA, underwater koreografkinja i instruktor ronjenja; Clayton Conn SAD, novinar BBC-a, podvodni snimatelj, pobjednik Neuma 2022 - donijeli su odluku o pobjednicima i to:

- “Polietileno”, film Adriane Michelson (El Salvador) je proglašen najboljim eko filmom festivala.
- Nagrada za najbolju originalnu glazbu je otišla filmu iz Mauriciusa „Call from the Ocean“ i to redatelju Luka Doherti Bigara i skladatelju Vinsent Bertelotu.
- Nagrada za najbolju kameru dobio je film Visit the Thistlegorm“ redatelja Gilles Charvet iz Francuske a glavnu nagradu, Best film award - Grand Prix 2023 osvaja film „Reminder“ Akina Bagcilara iz Turske.

Nagrada publike

Svake godine i publika glasuje za najbolji film, ove godine za samo 3 glasa više, pobijedio je film „Underwater painting“ redateljice Olge Belka. Drugo mjesto piblike osvaja Reminder a treće Schnelbot S57.

film

U prvom redu su autori

U subotu je Neum Underwater Festival nastavljen filmskom radionicom i prenosom iskustva od strane Lorenzo Moscia iz Italije, na temu „Kako ispričati podvodnu priču“, pobjednika Neum Underwater Film Festivala 2022. godine u kategoriji eko film, koji je prikazao svoj bogati opus fotografija, podvodnih filmova, korištene tehnike i opasnih situacija na snimanjima. Okupljeni autori iz svijeta razmjenuli su svoja iskustva i najbolje prakse.

Neum Underwater Film Festival organizira Udruga Standard. Festivalski plavi ambient i klasična glazba idu skupa, a profesorica cella Jelena Marković Milićević izvela je četiri kratka djela između filmskih projekcija. Audio video produkciju izvršili su Masters media iz Čapljine, a festivalski dizajnerski outfit oblikovao je Antonio Slavujević.

 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza