Najava koncerta

Čuveni dirigent Zubin Mehta ponovo u Sarajevu: Koncert 13. jula ove godine

21.02.2024. 17:13 / Izvor: Akta.ba
Mehta

Maestro Mehta je u Sarajevo prvi put došao 1994. godine, kada je dirigovao "Requiem" koncertom u srušenoj Vijećnici.

Čuveni dirigent Zubin Mehta 13. jula ove godine ponovo će održati koncert u Sarajevu. 

Obznanjeno je to na današnjoj press konferenciji Sarajevske filharmonije, na kojoj se brojnim predstavnicima medija, osim direktora Filharmonije Vedran Tucea i solistica na ovome koncertu Violete Smailović Huart, obratio i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk. 

Maestro Mehta je u Sarajevo prvi put došao 1994. godine, kada je grad bio pod granatama i snajperima, te dirigovao koncertom u srušenoj Vijećnici, kada je izveden "Requiem".

Ovogodišnji koncert, kako je danas rečeno, nazvan je "Sad je drugačije", a na programu će se naći tri djela Čajkovskog, violinski koncert i V simfonija. 

Premijer Uk danas je naveo da se kultura u Sarajevu vraća na mjesto koje zaslužuju, te poručio da će se pogotovo u narednom periodu osjetiti efekti infrastrukturnih ulaganja u ovu oblast. 

"Opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo je da kultura ponovo dobije mjesto kakvo zaslužuje. U godini obilježavanja 100 godina rada Sarajevske filharmonije, pod vodstvom Vedrana Tucea i prve violine Violete Smailović Huart, slavljenički duh bit će upotpunjen gostovanjem jednog od najznačajnijih svjetskih umjetnika današnjice. Malo koja svjetska filharmonija se može pohvaliti da je u jednoj koncertnoj sezoni ugostila dvojicu vrhunskih dirigenata. Nakon oktobarskog koncerta pod vodstvom Riccarda Mutija, gostovanje Zubina Mehte bit će još jedna poslastica za poklonike umjetničke muzike", poručio je premijer Uk. 

Najavio je skoru obnovu zgrade Narodno pozorište, s obzirom da je Vlada KS osigurala novac za zamjenu fasade i prozora. Naveo je i druge vidove podrške radu kulturnih institucija, poput ulaganja u opremu i kadrove. 

Direktor Tuce objasnio je da je prvobitna zamisao bila da ovogodišnji koncert bude podsjećanje na koncert od prije 30 godina i da programu opet bude "Requiem", ali je ipak dogovoreno da to bude Čajkovski.

On se zahvalio institucijama državnog, federalnog, kantonalnog, gradskog i općinskog nivoa za podršku radu koju Filharmonija ima.

Posebno je zahvalio premijeru Uku zbog toga što, kako je rekao, kultura postaje vrlo bitan društveni resurs, ne samo trošak. 

"Drugačije je mnogo toga te '94., drugačije je Sarajevo, drugačije su prilike..., ali ono što ja ističem od kada sam direktor Filharmonije jeste da je potpuno drugačija klima za kulturu u zadnjih nekoliko godina. Posebno me veseli što često čujemo pojam "infrastruktura u kulturi", to nismo čuli decenijama", naveo je direktor Tuce. 

Smailović Huart navela je da joj je izuzetno drago što će imati priliku svirati Čajkovskog u Sarajevu. 

"Violina je nešto što sviram čitav život, a Čajkovski koncert je teren na kojem obrazujem niz mladih muzičara. S jedne strane, izuzetnog mi drago da imam ovu mogućnost, a s druge, to je izuzetno zahtjevno", navela je Smailović Huart. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza