Jedna od najljepših zgrada u Sarajevu

Bogat istorijat: Sarajevska Vijećnica otvorena prije 128. godina

20.04.2024. 11:06 / Izvor: Akta.ba
Vijećnica

Rekonstruisana Vijećnica je svečano otvorena 9. maja 2014. godine na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Gradska Vijećnica je svečano otvorena 20. aprila 1896. godine, korištena je za upravne i administrativne svrhe.

Po okupaciji BiH 1878. godine, tačnije već 20. augusta te godine, po naredbi austrougarske vlasti formirano je Gradsko poglavarstvo Sarajeva koje je do 1881. bilo smješteno u zgradi na lijevoj obali Miljacke, u starom Zildžiluku, a od 1886. godine u Dženetića kući na Bistriku.

Potreba za izgradnjom reprezentativnog objekta kao sjedišta gradske uprave iskazana je još 1880. godine, ali se sa izgradnjom sarajevske Vijećnice otpočelo tek 1892. godine.

Prvobitna fasada Karla Paržika koja nije usvojena

Prvi projekat je povjeren Karlu Paržiku na čiji projekat je ministar B. Kallay imao primjedbe koje projektant nije htio prihvatiti, pa je izrada novog projekta povjerena arhitekti Alexandru Witteku, koji na njemu radi 1892. i 1893. godine.

Pošto je projekat radio u pseudo-maurskom stilu dva puta odlazi u Kairo radi studiranja objekata rađenih u ovom stilu.

Uzor mu je bila džamija i medresa Hasana II u Kairu. Kako je ovaj (navodno upravo zbog ovog projekta) umno obolio i izvršio samoubistvo to je rad na projektu nastavio Ćiril M. Iveković. Sa malim preinakama Wittekovog rješenja projekat je završio 1894. godine.

Vijećnica danas

Izgradnja objekta je započeta 1892. godine, a završena 1894. godine, dakle u vrijeme izrade projekta. Objekat je svečano otvoren 20. aprila 1896. godine, kada je baron Ivan Apel zgradu zvanično predao na korištenje Gradskom poglavarstvu.

Vijećnica noću

Poslije Drugog svjetskog rata stavljena je na raspolaganje Narodnoj biblioteci i ostaje u toj funkciji do agresije na BiH.U noći između 25. i 26. augusta 1992. godine pogođena je zapaljivim artiljerijskim projektilima.

Vijećnica 1992

Požar neopvratno uništava Vijećnicu, zajedno sa ogromnim bibliotečnim fondom Nacionalno-univerziteske biblioteke od oko 2 miliona jedinica.

Obnova Gradske vijećnice počinje 1996. i traje sve do 2014. godine, a kompletna rekonstrukcija je urađena po originalnoj dokumentaciji.

Rekonstruisana Vijećnica je svečano otvorena 9. maja 2014. godine na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Njena unutrašnjost je jednako posebna. 

Danas se koristi u svečanim prilikama na državnom i gradskom nivou, za promociju događaja iz kulture, umjetnosti i privrede, uz stalnu i povremene muzejske postavke, redovne sjednice Gradskog vijeća i čini se da je raznolikost upotrebe veća nego ikad ranije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza