Bogat i raznovrstan program povodom Dana grada Sarajeva

04.04.2014. 10:03 / Izvor: eKapija.ba
Bogat i raznovrstan program povodom Dana grada Sarajeva

Dan grada Sarajeva se već počeo obilježavati dvjema sportskim manifestacijama: prošlog vikenda kuglaškim turnirom za slijepe i takmičenjem u džudou, a ovoga održat će se i turniri u plivanju, hrvanju i šahu.

"Sarajevo je 06. aprila ’45. godine ušlo u evropsku i svjetsku povijest po svojoj antifašističkoj borbi. Mi smo postali dio evropske povijesti i kulture - humanističke kulture na kojoj je izgrađena Evropa i na vrijednostima slobode, jednakosti i svega onoga na čemu je zasnovan današnji demokratski svijet", kazao je gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić na jučerašnjoj press konferenciji povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva.

Gradonačelnik je naglasio kako 6. april nije običan datum za grad Sarajevo pa ni za BiH. „6. aprila 1945. partizani su umarširali u Sarajevo i oslobodili ga od fašizma. Akcija partizana i ulazak u Sarajevo bila je dio onih vojnih aktivnosti koje su se odvijale u cijeloj Evropi, te taj dan trebamo promatrati u kontekstu evropske i svjetske u borbe protiv fašizma i nacizma,“, istaknuo je Komšić, te dodao "kako se Evropa ni tada, a ni tokom '92.-'95. nije pretrgla i potrudila u borbi protiv fašizma".

''Zato je važno da svakog 6. aprila podsjetimo da smo mi postali dio Evrope, ali Evropa nije postala dio nas, nažalost. Evropa počinje u Sarajevu i završava u Sarajevu. Ovdje se ogleda dokle je došla u borbi protiv fašizma. Nažalost, Evropa nema tu samorefleksiju'', kazao je Komšić, te naglasio: ''Sarajevo se borilo svojom unutarnjom energijom. A ona je nepobjediva. I ona je sačuvana do 92. i ponovo istom tom energijom građani su se oduprli fašizmu. Ta energija grada živi i dalje, i mi je ovim proslavama moramo čuvati i podsticati''.

I ove godine pripremljen je bogat i raznovrstan program sportskih i kulturnih manifestacija,  pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i gradonačelnika Ive Komšića. Dan grada Sarajeva se već počeo obilježavati dvjema sportskim manifestacijama: prošlog vikenda kuglaškim turnirom za slijepe i takmičenjem u džudou, a ovoga održat će se i turniri u plivanju, hrvanju i šahu. Danas 4. aprila je na programu: turnir u košarci, čas historije u osvnovnim i srednjim školama i poznati dječiji pop-rok festival u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo u organizaciji popularnog dječijeg hora "Princes krofne". Uoči 5. rođendana BBI centra, njegov menadžment zajedno sa Gradom Sarajevom svojim građanima poklanja veliki koncert u subotu, 5. aprila s početkom u 20 sati ispred ovog centra, na kojem će učestvovati bh. izvođači i bendovi: Al Dino, Mostar Sevdah Reunion, Shaderwan code (Zabranjeno pušenje), Divanhana, Armin Muzaferija, Mirza Šoljanin, Adnan Jakupović. Istog dana u 12 sati partnerski turski grad Konja, u Kuršumli medresi (Hanikah), organizirat će već tradicionalnu izložbu ručnih radova, kao poklon gradu Sarajevu za njegov rođendan.

U ponedjeljak 7. aprila na programu je u čast Dana grada tradicionalna godišnja izložba "Collegium artisticum" na kojoj izlaže blizu 200 likovnih stvaralaca i arhitekata BiH, a predviđen je i program - Stazama oslobodilaca Sarajeva i Čas historije kod Vratničke kapije, u organizaciji PD “Bjelašnica”

Ovogodišnji Dani grada Sarajeva završavaju se 4. međunarodnim festivalom gitara, koji će se desiti od 11. do 14. aprila u Domu oružanih snaga BiH i na Muzičkoj akademiji, uz učešće domaćih i vrhunskih svjetskih umjetnika klasične gitare.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, Gradimir Gojer najavio je svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja će se održati u nedjelju 6. aprila s početkom u 19.00 sati u Narodnom pozorištu po scenariju mlade redateljke, Mirele Trepanić. Ona je angažirala jednu skupinu mladih ljudi na kreaciji programa. Osim poetskog sloga u ovom programu, koji će biti naznačen prije svega briljantnim tekstom kojeg je napisao naš veliki pisac Ćamil Sijarić, imat ćemo i dva plesno-pokretna performansa koja nose naziv „Zimske olimpijske igre“ i ‘’Ratovi, žrtve, obnavljanje’’.

Zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Miro Lazović je istaknuo da će gradonačelnik prof. Komšić na Svečanoj sjednici uručiti priznanja Grada Sarajeva za 2014. godinu: Pojedinačnu Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva glumici Nadi Đurevskoj; Grupnu Šestoaprilsku nagradu arhitektima Smaji Mulaomeroviću (posthumno) i Ferhadu Mulabegoviću; Kolektivnu Šestoaprilsku nagradu - Našoj nogometnoj reprezentaciji; piznanje Počasni građanin grada Sarajeva, Tilmanu Zulchu, predsjedniku Društva za ugrožene narode Internacional; priznanje „Graham Bamford“ Goranu Čengiću i Srđanu Aleksiću, posthumno; Plaketu Grada Sarajeva Huseinu Hasaniju, čika Miši posthumno i priznanje "Sarajevska pahuljica", najmlađem sarajevskom i bh. kantautoru Edinu Taloviću.

Manifestacijama za Dan grada Sarajeva će prisustvovati gosti-delagacije iz Zagreba, Dubrovnika i Novog Pazara.

TAGOVI:

Dan grada Sarajeva

Grad Sarajevo

Ferhat Mulabegović

Vlada odustala od kupovine FAMOS (VIDEO) Objavljeno: 03. april 2014. godine Agonija radnika Famos-Koran iz Pala traje već 8 godina. Nekadašnji privredni gigant 2006. godine otišao je u stečaj

a Vlada Republike Srpske i pored brojnih obećanja nije našla rješenje niti strateškog partnera za pokretanje proizvodnje. Radnicima se dugije oko 5 milona maraka za zarađene a ne isplaćene plate

a povjerioci potražuju preko 10 milona maraka. famos03042014 Prije skoro godinu dana Vlada Republike Srpke je donijela zaključak da se napravi strateški plan za Famos Pale. Preduzeće Nikola Tesla uputilo je pismo namjere u kojem predlaže da kupi Famos za milion i po maraka i da pokrene proizvodnju. U januaru ove godine Skupština povjerilaca Famosa prihvatila je sve uslove i zahtjeve iz pisma namjere i raspisala javni konkurs za kupovinu fabrike uz čvrsto obečanje rukovodstva Nikole Tesle da će u roku od 30 dana kupiti Famos.

Kada je isteklo tih 30 dana direktor Nikole Tesle me je zamolio da produžimo rok za kupovinu FAMOS-a za još 7 dana jer navodno imaju nekih tehničkih problema. I tada je obećao da će sigurno kupiti preduzeće. Međutim prošlo je i tih sedam dana niko se nije javio. Do danas nemam nikakvo zvanično obavještenje zašto su odustali od kupovine”

kaže Radislav Bratić stečajni upravnik FAMOS-a. Procjenjena vrijednost Famosa je 17 milona maraka

ali je Skupština povjerilaca pristala da ga Vlada Srpske

odnosno javno preduzeće Nikola Tesla kupi za milion i po. I radnici

njih nešto više od 300 pristali su da se odreknu svojih potraživanja koja iznose oko 5 milona maraka

samo da se pokrene proizvodnja. Do danas ni para ni proizvodnje.

Ostalo je samo da se vješamo. Ova Vlada neće ni da nam odgovori na pismo a kamo li da neko dođe. Kakva je ovo Vlada? Da li ova Vlada radi za narod ili narod radi za Vladu”

pita se bivši radnik FAMOS-a Miroslav Subotić dok njegov kolega Miodrag Džida tvrdi:

Za ovolike godine

koliko se mi borimo za FAMOS Vlada nije učinila ništa. Donosi samo političke odluke

a pokretanje FAMOS-a nije im u interesu. Više vole prodavati placeve po Jahorini za nekoliko miliona nego ulagati u FAMOS jer od toga ne mogu ništa da zarada za sebe.” Iz Sindikata poručuju da neće odustati od Famosa jer ova fabrika ima perspektivu a njeni proizvodi imaju tržište.

Bruka je i sramota onih koji odlučuju o FAMOS-u da je ova fabrika dovedena u ovakvo stanje. Uputilo smo pismo premijeru u kojem pitamo šta je sa dvije fabrike metalske industrije u Doboju i četiri na području Sarajevsko-romanijske regije. Hoćemo li ostati bez tih preduzeća? Ako ostanemo bez njih ostaćemo bez privrede i šta onda?”

pita Obrad Belenzada predsjednik Sindikata metalaca Republike Srpke. Lokalna zajednica je nemoćna da pomogne radnicima Famosa jer to pitanje nije u njenoj nadležnosti.

Imovinom fabrike raspolaze sud a Vlada Srpske i pored obećanja očito nema namjeru da kupi Famos a nema ni koncept ni ideju kako da pokrene proizvodnju u Famos-u. Ima zainteresovanih privrednika sa područja naše opštine da kupe dio kapaciteta FAMOS-a. U ponedeljak organizujemo Biznis forum na kojem će učestvovati i privrednici iz Niša koji su takođe zainteresovani za objekte FAMOS-a ali ništa ne možemo riješiti niti dogovoriti dok se ne rješi status imovine. Oko ovog preduzeća trenutno vlada konfuzija i mislim da bi opština to bolje rješavala ali nazalost nemamo nadležnost za to”

kaže načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević. Sindikat metalaca pozvao je predtavnike Vlade i lokalne zajednice da se sastanu naredne sedmice i da se vidi šta dalje sa Famos-om. Radnici Vladi daju rok od 15 dana da kupi fabriku

u protivnom predlažu da se fabrika rasparča i proda u staro gvožđe

a Vladi poručuju da mogu da idu jer im t

Princes Krofne

Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo

kulturni program

sportski sadržaji

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza