Franjevački samostan Duha Svetoga - čuvar historijskog pamćenja

31.05.2014. 09:07 / Izvor: eKapija.ba
Franjevački samostan Duha Svetoga - čuvar historijskog pamćenja

Realizacija projekta izgradnje nove zgrade Muzeja i njenog unutarnjeg uređenja trajala je četrnaest godina, a sve sa ciljem da se sačuva bogato naslijeđe koje je na listi kulturno-historijskog blaga BiH.

Muzej koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici otvoren je u utorak u prisustvu brojnih zvanica iz društvenog i političkog života BiH, Republike Hrvatske te predstavnika međunarodne zajednice u BiH i predstavnika vjerskih zajednica. Otvaranju su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH Husein ef. Smajić, član Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Dubravko Lovrenović.

U svom obraćanju fra Nikica Vujica, gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli obnovi Muzeja. Posebna zahvalnost iskazana je Vladi R. Hrvatske koja je donirala značajna sredstva za obnovu muzeja, ali i Vladi Federacije.

"Ovo je uistinu veliki dan za nas Fojničane i građane BiH. U muzeju će biti izloženi vrijedni eksponati koji svjedoče o suživotu u BiH. Danas okrećemo novu stranicu u svjetliju budućnost ovog kraja", naglasio je Salkan Merdžanić, načelnik općine Fojnica.

Tokom otvaranja muzeja prisutnima se obratio predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović koji je istakao da je BiH danas država koja pada u zaborav i zato Hrvatska želi pomoći kada god je to moguće.

Realizacija projekta izgradnje nove zgrade Muzeja i njenog unutarnjeg uređenja trajala je četrnaest godina, a sve sa ciljem da se sačuva bogato naslijeđe koje je na listi kulturno-historijskog blaga BiH. Franjevački samostan u Fojnici jedan je od najstarijih u Bosni i Hercegovini i već sedam stoljeća prikuplja i čuva bogato historijsko, vjersko i kulturno blago koje svjedoči o suživotu na ovim prostorima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza