Manifestacija "Noć muzeja 2015." u subotu u Sarajevu i Tešnju

15.05.2015. 09:36 / Izvor: Fena
Manifestacija 'Noć muzeja 2015.' u subotu u Sarajevu i Tešnju

Pod motom "Muzeji za održivo društvo" u subotu, 16. maja u Sarajevu i Tešnju bit će održana "Noć muzeja 2015", manifestacija kojoj se priključilo 17 muzeja u Sarajevu i Muzej Tešanj.

Pod motom "Muzeji za održivo društvo" u subotu, 16. maja u Sarajevu i Tešnju bit će održana "Noć muzeja 2015", manifestacija kojoj se priključilo 17 muzeja u Sarajevu i Muzej Tešanj.

Ove godine, u okviru okruglog stola "Noći muzeja", struka i javnost imat će priliku razgovarati o temama "Obuka kustosa", "Čemu služe muzeji u BiH" i "Animacijska funkcija muzeja". Okrugli stol bit će otvoren za javnost od 12 do 14 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

- Okrugli stol će potaknuti nove ideje i nove pravce u upravljanju muzejskog društva, te će zasigurno dodatno predstaviti i približiti nove mogućnosti kulture, znanosti i umjetnosti zajedno kao bogate i dostupne ponude BiH - naglašavaju iz Udruženja umjetnika "Bellarte" iz Sarajeva.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović mišljenja je da "prije svega naglasak moramo staviti na pitanje čemu služe muzeji u BiH, odgovoriti konkretno na pitanje i kome služe naši muzeji te ko je vlasnik naših muzeja, kome smo mi dužni služiti i na koji način".

- Mislim da je dobro razgovarati o tome da se javno dobro ne može pretvarati niti u privatno vlasništvo niti za razračunavanje političkih partija. Svakako bez podrške javnosti muzeji nemaju budućnost zato pozivam sve da nam se pridruže u subotu u "Noći muzeja" - naglasila je.

Kao i svake godine, "Noć muzeja" je besplatna za sve posjetioce. U taj događaj uključio se i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, a studenti će organizirati pohod na muzeje.

Organizatori su naglasili da je fokus i ove godine na djeci i mladima pa su tako Historijski muzej BiH i Umjetnička galerija BiH za najmlađe pripremili mnoštvo kreativnih radionica, a ispred Vijećnice bit će organiziran besplatan prijevoz za one koji žele posjetiti i Tunel spasa.

Ispred Muzeja Sarajevo 1878 - 1918 bit će postavljena replika automobila u kojem su se vozili austrijski prestolonasljednik Franz Ferdinand i njegova supruga Sofija.

Osim radionica, u bogatom programu je i mnoštvo performansa, izložbi, koncerata kao i predstava studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.

Alma Aganspahić iz Udruženja umjetnika "Bellarte" najavila je da su dio umjetničke ponude planirane za taj dan i koncerti klasične i moderne muzike te sevdaha, baletne izvedbe, nastupi horova, osebujne glumačke i plesne kreacije.

Organizatori pozivaju sve da se pridruže konkursu "Naj slika Noći muzeja 2015" i preciziraju da je dovoljno samo da posjetitelji budu originalni i zabilježe trenutak u "Noći muzeja", a fotografiju postave na facebook ili instagram.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza