U Tuzli promocija knjige: 'Kardiovaskularne bolesti i trudnoća'

Pauza / KULTURA I FILM

U Tuzli promocija knjige: "Kardiovaskularne bolesti i trudnoća"

Promociju knjige “Kardiovaskularne bolesti i trudnoća”, autor Doc.dr.sc.med. Jasmina Čaluka će se održati u Hotelu Tuzla, 28.05.2015 (četvrtak), s početkom u 19:00 sati

28.05.2015. 13:26 / Izvor: eKapija.ba

Promociju knjige “Kardiovaskularne bolesti i trudnoća”, autora Doc.dr.sc.med. Jasmina Čaluka će se održati u Hotelu Tuzla, 28.05.2015 (četvrtak), s početkom u 19:00 sati.

Izvod iz recenzija:

Prof.dr.sc.med. Vjekoslav Gerc:

Dr. Čaluk je uspio osvijetliti problem kardiovaskularnih bolesti u toku tudnoće iz svih aspekata, pogotovo sa aspekta kardiologa, i u tome je uspio zahvaljujući svojoj velikoj medicinskoj erudiciji, izvanrednom poznavanju kardiologije i interne medicine, svome iskustvu, kritičkom prosuđivanju i didaktičkim sposobnostima. Na taj način je dr. Čaluk  na osnovu mnogobrojnih publikacija, članaka, monografija, apstrakata uspio da prezentira na jedan koncizan, svrsishodan i praktičan način ono najvažnije, najnovije i najbitnije na tom vrlo složenom i u pojedinim segmentima nedovoljno osvijetljenom području. Zahvaljujući svom izvanrednom poznavanju ove kompleksne problematike, dr. Čaluk je uspio da to znanje i enciklopedijsku erudiciju pretoči u impresivne rečenice, koje krasi jedan lagan, lepršav, nenametljiv stil, pun šarma, tako da se sa istim intenzitetom i sa istim interesovanjem čita prvo kao i zadnje poglavlje. Upravo taj lagan, lepršav stil omogućava dr. Čaluku da od početka do kraja knjige, doslovno jednom nevjerovatnom lakoćom, provede čitaoca  kroz sva poglavlja, a da se pritom čitalac ne zamori i da uopće ne primijeti da je došao do kraja knjige.  A to je već umijeće svoje vrste. Zahvaljujući svim svojim već spomenutim intelektualnim kvalitetima, dr Čaluk je kroz svoju duhovnu prizmu interniste – kardiologa uspio dati poseban pečat, obilježje i kolorit cijeloj knjizi i svim poglavljima.

Prof.dr.sc.med. Zumreta Kušljugić:

Kardiovaskularne bolesti su najznačajniji uzrok mortaliteta i ozbiljnog morbiditeta u trudnica danas, iako je moderna medicina daleko odmakla u mogućnostima adekvatnog tretmana cijelog niza ovih poremećaja. Zbrinjavanje kardiovaskularnih bolesti kod trudnica i porodilja uvijek je bio poseban izazov za ljekara, kako kardiologa, tako i ginekologa-opstetričara koji vodi trudnoću i porođaj. Specifičnost ovih pacijentica sastoji se u činjenici da se tretira ne jedan nego dva pacijenta – majka i dijete (ili u blizanačkim trudnoćama i više pacijenata). Posebna vrijendost knjige Dr Čaluka ogleda se u činjenici da su svi segmenti kardiovaskularne patologije kojima trudnica može biti pogođena, detaljno obrazloženi i pojašnjeni. Terapijske procedure se detaljno objašnjavaju, uključujući i precizne upute i terapijske protokole o doziranju pojedinih specifičnih medikamenata npr. u tretmanu pulmonalne hipertenzije, preeklampsije, eklampsije i sl. Detaljno se pojašnjava stepen rizika za majku i plod od pojedinih formi valvularnih bolesti ili kardiomiopatije. Terapijski protokoli koji su navedeni, primjenjivi na trudnice, svakako su primjenjivi i na vantrudničku populaciju, te knjiga ima velik praktični značaj u kardiogiji uopće.

Kratak sadržaj:

Knjiga koju je napisao Doc. dr. Jasmin Čaluk, pod naslovom Kardiovaskularne bolesti i trudnoća, je vrlo aktuelno štivo koje će kardiolozima i srodnim strukama uveliko olakšati zbrinjavanje vrlo specifične populacije koja može biti zahvaćena kardiovaskularnim bolestima - trudnica i porodilja.

Dojmovi su već na prvom čitanju knjige pozitivni. Autor je knjigu vrlo bogato ilustrirao vlastitim ilustracijama ali i s nekoliko izvrsnih shematskih prikaza i dijagrama. Knjiga je također bogata tabelama, što je posebno zgodno za svakodnevnu primjenu i brzu konsultaciju. Čitavo jedno poglavlje posvećeno je sigurnosti primjene lijekova u trudnoći. Čitaoci će se u ovoj knjizi uvijek lako snalaziti i rado će joj se vraćati radi provjere dijagnostičkih i terapijskih protokola.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza