Modna revija "Huma-tradicija moga kraja" bh. dizajnera Haada

24.12.2015. 11:28 / Izvor: Fena
Modna revija 'Huma-tradicija moga kraja' bh. dizajnera Haada
OTVORI GALERIJU

Modna revija pod nazivom "Huma-tradicija moga kraja" bh. modnog dizajnera Adnana Hajrulahovića Haada održana je sinoć u Sarajevskoj vijećnici.

Modna revija pod nazivom "Huma-tradicija moga kraja" bh. modnog dizajnera Adnana Hajrulahovića Haada održana je sinoć u Sarajevskoj vijećnici.

"Haad" je predstavio više od 50 modela a kao materijal korišteni su svila, pamuk, materijali izatkani na starinskom razboju, kao i prefinjena čipka rađena na razboju, te je po tome ova modna revija jedinstvena ne samo u Sarajevu, BiH, nego i svijetu.

"Kraj decembra igra veliku ulogu u mom životu. Ovo je kraj najplodnije godine u mome radu, ovo je godina u kojoj sam zaposlio 30 ljudi u BiH koji rade pod markom "Haad", a večeras je kruna moga 15-godišnjeg rada. Definitivno, najbrža, najluđa i najplodnija godina je iza mene i morala je biti krunisana revijom", kazao je Haad u izjavi za medije.

U ovoj godini "Haad" je ispratio veliki broj sportskih imena, kreator je opreme košarkaške reprezentacije BiH.

Mišljenja je da večerašnja revija nije spektakl, ali je produkcijski najjača revija koja se desila u BiH.

"Huma je kruna mog rada i službeni naziv revije govori o tome da njedrim Bosnu i Hercegovinu, našu tradiciju i smatram da smo bogati onoliko koliko imamo juče. Bez juče, danas nam ništa ne vrijedi, odnosno, bez tog dobrog temelja i korjena ne možete napraviti kuću, tako ne možete ostati bez uporišta u tradiciji", stav je ovog mladog bh. dizajnera.

Revija ima i historijsku konotaciju, podsjeća Hajrulahović, jer Huma je unuka sultana Bajazida II, i unuka Stjepana Kosače, to je žena koja je rođenjem spojila istok i zapad, Evropu i Aziju i svojim rođenjem dala patrijarhalni stav istoka i modernu žensku prefinjenost zapada.

"Huma je moja inspiracija, a ja sam kroz njen lik htio da izbaštinim priču o tkanim materijalima, tkaljama u BiH, o heklanju, keranju, vezu, filigranu kao vezu, o svom bogatstvu koje daju vrijednos BiH i da napravim kolekciju koja bi iz te tradicije izvukla nešto što je današnjoj estetici bilo prihvatljivo", istakao je on.

Projekt je podržao i Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza