Edin Karamazov i MAS na Sarajevo Chamber Music Festivalu

30.08.2016. 11:52 / Izvor: Fena
Edin Karamazov i MAS na Sarajevo Chamber Music Festivalu

Solistički koncert slavnog gitariste i lutnjiste Edina Karamazova u pratnji Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu (MAS) 31. augusta.

Solistički koncert slavnog gitariste i lutnjiste Edina Karamazova u pratnji Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu (MAS) 31. augusta u Domu Oružanih snaga BiH, ujedno je i prvi koncert Sarajevo Chamber Music Festivala (SCMF) koji će od 26. augusta do 4. septembra biti održan u Sarajevu.

Izvršna direktorica SCMF-a Amila Ramović danas je u Sarajevu najavila bogat program već prepoznatljivog sarajevskog Festivala, ističući da će svi koncerti biti održani u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, te da je ulaz za sve posjetitelje besplatan.

Naglasila je da će se Karamazov publici predstaviti presjekom autora iz perioda baroka do djela estonskog kompozitora Arva Pärta koji je upravo i napravio kompoziciju "Fratrest" za ovog istaknutog bh. gitaristu i lutnjistu.

"Koncertom koji će biti održan 1. septembra publici će se predstavit Bernard Rose, Deborah Wong te Chris Finckel, dok je 2. septembar rezervisan za djela bh. kompozitora kao što su Dino Rašidbegović, Vojin Komadina te Ališer Sijarić", pojasnila je.

Također je dodala da će zajednički koncert Gudačkog orkestra i solista biti održan 3. septembra, a da će završni koncert, kada će svi polaznici SCMF-a izvesti djela vrhunskih klasika savremene kamerne muzike biti upriličen 4. septembra.

Kao novinu festivala, Ramović je najavila akciju "Mala kućna muzika".

"Spremni smo svim zainteresiranim koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertima, doći u njihove domove i odsvirati dio programa koji žele", pojasnila je.

Voditeljica Gudačkog orkestra MAS Belma Alić istakla je da je ovom orkestru pripala izuzetna čast da se ove godine predstave kao rezidentni orkestar Festivala, ali da to nosi i veliku odgovornost zbog teških i zahtjevnih kompozicija.

Iako ovaj orkestar čine studenti sarajevske Akademije, Alić je naglasila da trenutno oko 40 posto orkestra čine bivši studenti koji nisu htjeli propustiti  priliku da rade s istaknutim umjetnicima kao što je Karamazov.

Također je izrazila nadu da će jednog dana ovaj orkestar postati drugi profesionalni orkestar u BiH, jer prema kvaliteti izvođenja kompozicija to i zaslužuje.

Karamazov je naglasio da je počašćen što će svirati sa članovima ovog orkestra, jer kako kaže imaju šta da nauče jedni od drugih. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza