U Mostaru počinje festival knjževnosti Poligon

15.09.2016. 11:27 / Izvor: Akta.ba
U Mostaru počinje festival knjževnosti Poligon

Kao i prošle godine, organiziran je i popratni program s izložbama, tematskim programima – okruglim stolovima o književnosti.

U Mostaru će od 23. do 25. rujna biti održan drugi međunarodni festival književnosti – “Poligon”. I ove godine na festivalu sudjeluju autori iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, a moglo bi se reći da će ovogodišnji “Poligon” biti održan u znaku slobode! Uz to, kao i prošle godine, organiziran je i popratni program s izložbama, tematskim programima – okruglim stolovima o književnosti, predavanjima te posjeti značajnim kulturnim točkama u Mostaru i okolici. Festival će se održavati na nekoliko lokacija, a program izgleda ovako.

Drugi Poligon počinje u petak, 23. rujna u 18 sati, kada će se održati okrugli stol na temu Harper Lee: Addressing and Overcoming Racial Inequality through Literature in America, a o temi će govoriti Selma Raljević (Univerzitet Džemal Bijedić) i David Forinash (Sveučilište). Program će biti održan na Koledžu Ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru. U 20 sati u Kosači slijedi otvorenje izložbe fotografija Ivana Kelave iz Mostara, pod nazivom "Mostar, iza kulisa", a nakon toga na istom mjestu predstavljanje gostiju “Poligona”: Elvedin Nezirović (BiH), Željko Ivanković(BiH), Edo Popović (Hrvatska), Dijana Matković (Slovenija), Damir Nedić (Srbija), Ivana Vujović i Andrej Nikolaidis (Crna Gora). Moderator programa je Mirko Božić, direktor i pokretač festivala. After party slijedi u Calamus Clubu uz DJ Marinu Mimozu.

Drugi dan “Poligona”, subota, 24. rujna počinje obilaskom Mostara, nakon čega slijedi posjet Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Gosti će se tako imati priliku upoznati s neprocjenjivom, bogatom umjetničkom zbirkom koju franjevci vrijedno čuvaju – likovnoj publici ne samo u zemlji, nego i u regiji itkekako je poznata odlična izlagačka djelatnost Franjevačke galerije Široki Brijeg, a tu je i stalni postav s nekim od remek – djela umjetnosti. Tako će književnik Željko Ivanković iz Sarajeva održat će predavanje “Franjevci, kultura, Hercegovina”. U 18 sati na UWC Mostar slijedi drugi okrugli stol sa zanimljivom temom:

“Sloboda govora, sloboda kretanja”, a sudjeluju Edo Popović, Barbara Pogačnik, Dijana

Matković, Andrej Nikolaidis, Željko Ivanković. U 20 sati u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru slijedi predstavljanje gostiju Lejla Kalamujić (BiH), Marin Ljubičić(BiH), Barbara Pogačnik(Slovenija), Darko Šeparović (Hrvatska), Bojan Todorović (Srbija). Moderator programa je Mirko Božić. Nakon toga slijede odlični koncerti: u 21 sat nastupa Keegan Mc Inroe (SAD), a u 22 sata Jesters Play (Mostar).

Posljednjeg dana festivala gosti će posjetiti Ćorovića kuću, depandans Muzeja Hercegovine, zgradu u kojoj se nalaze postavke posvećene velikim bh. piscima Svetozaru Ćoroviću, Aleksi Šantiću i Hamzi Humi. U Kosači slijedi završna matineja s gostima i zatvaranje festivala.

"Iznimno mi je drago, kao osnivaču, što već po drugi put mogu otvoriti vrata našim autorima i publici kojoj mogu garantirati jedan izniman vikend dobrog pisanja i dobre glazbe za sve. Kroz ovaj projekt, Mostar ponovno pokazuje svoje kozmopolitsko i umjetničko lice, koje će podsjetiti regionalnu književnu scenu na književnu baštinu grada, kao i na njena aktualna strujanja", izjavio je direktor i pokretač festivala, književnik Mirko Božić.

Vrijedi napomenuti da je ulaz na sve programe besplatan i želimo dobrodošlicu svim ljubiteljima lijepe pisane riječi i dobre umjetnosti. Dizajn plakata potpisuje Studio Rubinić˛Zelenika, odnosno akademski umjetnici iz Mostara Maja Rubinić i Zoran Zelenika. Organizatori festivala su Hrvatski dom Herceg-Stjepan Kosača, Muzički centar Pavarotti i United World College.

Festival Poligon nastao je 2015. godine kao književna smotra autora iz zemalja bivše Jugoslavije pred mostarskom publikom. Festival je već lani imao izvrstan odjek, posebno među autorima regije. Iz popratnog programa prošlogodišnjeg festivala izdvajamo koncert sarajevske grupe Basheskia&EdwardEQ, koji su na festivalu premijerno izveli album uglazbljene poezije Mehmeda Begića. Osim toga, Poligon afirmira i kulturnopovijesne vrijednosti Hercegovine, pa je lani u sklopu festivala organizirana posjeta Radimlji i spomen kući Maka Dizdara u Stocu. Ta komponenta nije zapostavljena ni ove godine.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza