Kultna zgrada

Vrh "Mostarke" bit će pretovren u multimedijalni kulturni centar

12.01.2024. 14:00 / Izvor: Fena
Mo

Daje se na korištenje prostorija na 18. i 19. katu zgrade "Mostarka" ustanovi Hrvatski dom herceg Stjepana Kosače.

Gradsko vijeće Mostara na sjednici održanoj 14. novembra, 2023. godine donijelo je odluku u davanju na korištenje prostorija na 18. i 19. katu zgrade "Mostarka" ustanovi Hrvatski dom herceg Stjepana Kosače (HDHSK), koje bi se trebale pretvoriti u svojevrsni multimedijalni kulturni centar.

"U narednim danima očekujemo potpisivanje ugovora o korištenju prostora. U gradskom proračunu za 2023. osigurana su i sredstva u iznosu od 80.000 KM u svrhu interventne sanacije budući da su uslijed višegodišnjeg nekorištenja ti prostori u jako lošem stanju. Jučer smo s gradonačelnikom i gradskim vijećnicima obišli te prostore i dogovorili daljnju potporu ovom projektu i drago mi je da je s njihove strane podržana strateška dimenzija ovog projekta", potvrdio je za Fenu Danijel Vidović, ravnatelj HDHSK.

U gradskom proračunu za ovu godinu također će biti osigurana nužna financijska sredstva za prvu fazu radova.

"Prva faza, pored čišćenja prostora, podrazumijeva sanaciju i izolaciju ravnih krovova, kao i izmjenu vanjskih otvora te popravak dizala. Usporedno s tim planirana je izrada detaljne projektne dokumentacije koja će definirati namjenu svih raspoloživih prostorija, a riječ je o više od 800 kvadratnih metara", kazao je Vidović.

Po njegovim riječima, dugoročni cilj je da zadnja dva kata "Mostarke", najviše zgrade u Mostaru, postanu multimedijalni kulturni centar i prepoznatljivo čvorište raznih društvenih zbivanja i susreta.

"Želimo napraviti spoj kulturne djelatnosti i suvremenih medijskih izričaja te dobiti reprezentativan prostor u kome se, s jedne strane, zrcali gradska kulturna baština, a s druge strane, kreira podloga za sve inovativne projekte i koncepte koji se namjeravaju realizirati u vremenu pred nama. Vjerujem da će ovako zamišljen koncept omogućiti i kvalitetno obavljanje studentske prakse primarno u suradnji s našim sveučilištem, kao i generirati veći broj radnih mjesta u sektoru marketinga, medija, kulture i kreativnih industrija", kazao je ravnatelj Kosače.

Radio Mostarska panorama bit će prvi korisnik ovog centra.

"Postaja trenutno djeluje u neuvjetnim prostorima u Kosači. U prvoj fazi planiramo preseliti Radio Mostarska panorama, a s obzirom da ima i dosta prostora i za druge sadržaje, to ćemo osmisliti u suradnji s nadležnim gradskim službama i sukladno našim djelatnostima. Tamo postoje zaista fantastične mogućnosti za razne kulturne i društvene sadržaje", zaključio je Vidović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije