Izložba Boja tišine i strpljenja: Predstavljena kultura Anadolije

09.11.2016. 12:02 / Izvor: Akta.ba

U okviru izložbe umjetnica Neslihan Aydınoğlu Esin predstavila je hiljadugodišnju kulturu Anadolije.

U Ambasadi Republike Turske u Sarajevu u toku je izložba "Boja tišine i strpljenja" umjetnice Neslihan Aydınoğlu Eşin koja je otvorena u okviru obilježavanja 29. oktobra/listopada, Dana Republike Turske.

Izložba je pripremljena od strane "Udruženja interkulturalnih umjetničkih dijaloga Istanbul" (IKASD) pod pokroviteljstvom bivšeg ambasadora Republike Turske u BiH NJ.E. Cihada Erginaya.

U okviru izložbe umjetnica Neslihan Aydınoğlu Esin predstavila je hiljadugodišnju kulturu Anadolije – "kera". Radeći u tišini, s puno strpljenja, anadolska žena je sačuvala sve do danas ovu kulturu. Izložba sačinjena od savremene interpretacije slikarke Aydınlıoğlu Eşin podsjetit će urbanu publiku na umjetnost keranja.

U svojim radovima, slikarka Neslihan Aydınlıoğlu Eşin spaja ključne elemente iz keranih detalja sa savremenom umjetnošću čime optimizira estetiku i razigranost boja ove bogate kulture. Autorica u svojim djelima stavlja naglasak na maštu i imaginarni sklad te želi pokazati bogatstvo Anadolije, originalnost tradicije, njezinu apstraktnost i interakcije. Životi koje u širokoj kulturnoj lepezi Anadolije žena strpljivo i u tišini osmišljava i interpretira glavna su tema njenih radova.

Izložba će biti otvorena za javnost do 27. novembra/studenog 2016.

Izložba se može posjetiti radnim danima od 10-17h u prostorijama Ambasade Republike Turske, Vilsonovo bb. Tel: +387 33 568 750

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza