SFF: Švicarska podržava Dan ljudskih prava u sklopu Takmičarskog programa

13.08.2017. 19:35 / Izvor: Akta.ba
SFF: Švicarska podržava Dan ljudskih prava u sklopu Takmičarskog programa

Vlada Švicarske već 22 godine podržava Sarajevo Film Festival te i ove godine nastavlja partnerstvo.

Vlada Švicarske već 22 godine podržava Sarajevo Film Festival  te i ove godine nastavlja partnerstvo kroz podršku Takmičarskom programu – dokumentarni film i dodjeljuje dvije nagrade: “Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film i Nagradu za ljudska prava.

U saopćenju iz švicarske ambasade u BiH se navodi da je takmičarski program – dokumentarni film Sarajevo Film Festivala, kojeg Švicarska podržava posljednjih 15 godina, postao međunarodno priznata platforma za filmove koji iz različitih uglova preispituju ljudske živote i stanje ljudskih prava u svijetu.

Dodaje se da se obilježavanjem Dana ljudskih prava u sklopu ovog programa nastoji dodatno skrenuti pažnja na važnost filma kao bitnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava. Ova posebna platforma ujedno nudi mogućnost učesnicima na panelu, publici i predstavnicima medija da diskutiraju o gorućim problemima sa kojima se trenutno suočavaju pojedinci ili zajednice u svijetu.

Već tradicionalno, devetu godinu zaredom, Vlada Švicarske je u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom domaćin Dana ljudskih prava čije će obilježavanje biti upriličeno u ponedjeljak, 14. augusta u Multiplexu Cinema Cityju. Sarajevo Film Festival će tim povodom organizovati poseban program u sklopu kojeg će u biti prikazan film “Božanski poredak” švicarske rediteljice Petre Volpe i biti održana panel-diskusija o temi „Ženska prava danas: nazadovanje, stagnacija ili progres?”.

Iako je većina žena širom svijeta ostvarila pravo glasa do kraja pedesetih godina prošlog vijeka (neke čak i decenijama ranije), ženama u Švicarskoj ovo je pravo dato tek dvije decenije kasnije, ranih sedamdesetih. Dok su žene u drugim zemljama slobodno i ravnopravno učestvovale u društvenom, ekonomskom i političkom životu, pa čak i služile kao premijerke (Indira Gandhi, Golda Meir i dr.), u Švicarskoj, u samom srcu Evrope, ne samo da nije bilo političarki, već nije bilo ni glasačica. Razlog tome ležao je u činjenici da svaka promjena švicarskog ustava mora biti odobrena na referendumu, te su tako prava švicarskih žena zavisila od onih koji su imali pravo glasa na referendumu održanom 7. februara 1971. godine – muškaraca. Svjesne da je većina švicarskih muškaraca (67%) odbacila promjenu izbornih pravila na referendumu održanom 1959, tamošnje su se žene mobilizirale i započele organizovanu borbu za pravo glasa u svim kantonima, gradovima i selima ove države.

Film rediteljice Petre Volpe, BOŽANSKI POREDAK, govori o toj izuzetnoj, dugotrajnoj borbi kroz priču protagonistice Nore, naizgled obične domaćice iz jednog zabačenog švicarskog sela, koja uprkos preprekama i negativnim reakcijama postaje neustrašiva predvodnica borbe za žensko pravo glasa. Volpe u svome filmu istovremeno oslikava konzervativno, patrijarhalno švicarsko društvo i novorođeni emancipacijski ženski pokret aktivan u svim dijelovima zemlje – od najvećeg grada do najmanjeg alpskog sela – čije se članice bore za solidarnost, promjene i jednakost. Nevjerovatno, ali ista ta borba vođena je širom svijeta sve do 2015. godine kada je Saudijska Arabija postala posljednja zemlja na svijetu (osim Vatikana) koja je ženama dala pravo glasa.

Iako se može tvrditi da su se vremena promijenila i da žene danas uživaju veća prava nego ikada ranije, činjenica je da su one i dalje daleko od potpune ravnopravnosti s muškarcima. Uprkos ogromnim uspjesima koje je globalni ženski pokret za ravnopravnost ostvario u posljednjih sto i više godina, žene i djevojčice se u mnogim zemljama svijeta i danas prisiljavaju na maloljetnički brak, prodaju kao radna snaga ili seksualno roblje, ili im se onemogućava obrazovanje i učešće u političkom životu. Osim toga, žene se, između ostalog, i dalje bore da za svoj rad budu plaćene jednako kao muškarci, kao i za besplatnu osnovnu zdravstvenu zaštitu, finansijski pristupačnu dječiju njegu i slobodu od svih formi nasilja. Uspješan kraj njihove borbe još uvijek se ne nazire.

U kojoj mjeri su prava žena generalno zaštićena i unaprijeđena tokom proteklih decenija? Koja su ključna pitanja sa kojima se pokreti za žensku ravnopravnost danas suočavaju? Da li smo u SKORIJEM PERIODU svjedoci unapređenja, stagnacije ili čak smanjenja ženskih prava, naročito kada je riječ o pravu na reproduktivnu zaštitu i abortus? Koji je pravi značaj globalnog protestnog ženskog marša održanog u januaru ove godine? Ovo su samo neka od pitanja o kojima želimo razgovarati i na koja želimo potražiti odgovore tokom panel diskusije u okviru Dana ljudskih prava ovogodišnjeg, 23. Sarajevo Film Festivala.

Najavljeno je da će panelisti biti: ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer,  političarka Sabina Ćudić, predstavnik XY Asocijacije Feđa Mehmedović  i istraživačica i aktivistica za ženska prava Gorana Mlinarević.

Švicarska podržava Takmičarski program – dokumentarni film Sarajevo Film Festivala i nudeći nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film i nagradu za dokumentarni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava. Nagrade za oba filma u iznosu od po 3.000 eura je osigurala je Vlada Švicarske, a dodijelit će se na zvaničnoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo film festivala – navodi se u saopćenju iz Ambasade Švicarske u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza