Na Mediteran film Festivalu 45 filmova

23.08.2017. 10:33 / Izvor: Fena
Na Mediteran film Festivalu 45 filmova

Mediteran Film Festival su, između ostalih, podržali i američko Veleposlanstvo u BiH te Ured specijalnog predstavnika EU u BiH.

Festival već zadnjih pet, šest godina drži razinu koja je i u programskom i produkcijskom smislu zavidna i po svim parametrima smo drugi festival u BiH-  rekao je direktor Mediteran Film Festivala Tomislav Topić otvorivši prvu press-konferenciju ovogodišnjeg Festivala koji se održava od 23. do 26. kolovoza u Širokom Brijegu.

Topić je podsjetio kako ove godine filmovi dolaze s velikih festivala poput Berlina, Cannesa, Venecije, Amsterdama, Rotterdama..., a Festival će prikazati 45 filmova.

U konkurenciji je 12 dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF Projektor ''Grand Prix – Jack Daniel's'' te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF Projektor ''Best Short''. Najbolji film birat će i publika, a taj film čeka nagrada MFF projektor ''Audience Award''.

Topić je naglasio također kako je filmska radionica jedna od najkvalitetnijih takvih radionica u BiH.

''Možda mi nećete vjerovati ako kažem da proračun radionice premašuje proračun natjecateljskog dijela. Gosti su nam američki predavači koji su radili s 30-tak djece iz Hercegovine na dva kratka filma koji će biti prikazani na otvaranju festivala'', rekao je.

On je dodao kako su filmovi koji su snimljeni tijekom ranijih radionica MFF-a pobrali prestižne nagrade.

''Radionica ima smisla, pronosi ime i festivala i Širokog Brijega po svijetu pa imamo i mlade ljude koji se odlučuju studirati filmske umjetnosti'', zaključio je Topić.

Producent MFF-a Robert Bubalo  je napomenuo kako je najveća televizijska kuća na svijetu HBO prepoznala festival dok neki drugi nisu.

"I to je ljepota i tuga ove produkcije. Dok nas u svijetu prepoznaju, kod nas to baš i ne čine oni koji bi trebali. Ovo je divan osjećaj, ali postoje problemi na koje mi ne možemo utjecati",  rekao je Bubalo, dodavši kako uvijek vlada blaga nesigurnost.

Bubalo je govorio i o dokumentarcu ''23 grama'', koji će u sklopu predstavljanja domaćih autora imati svjetsku premijeru.

"To je priča o teško bolesnom dječaku koji ima problema s prehranom i snimali smo taj proces. Ima i zabavnih i teških trenutaka. Mislim da ima kapacitet da ide na svjetske festivale", rekao je Bubalo i naglasio kako je ovo posljednji film kamermana Vedrana Šamanovića koji je preminuo u vrijeme dok se snimao film.

Kyle Joseph Petty, član žirija, rekao je kako mu se iznimno sviđa da je riječ o filmovima koji su jako dobro snimljeni i da svaki od njih nudi nešto novo i svaki od njih uči nas nečemu novom.

Voditeljica radionice Lucy Eaglosn predstavila je rad radionice rekavši kako cijela priča oko radionice raste. Otkila je kako ove godine jedan film govori o potrazi za džudžanom kojeg akteri filma prizivaju i traže gangom. Predstavljen je i plakat filma ''Džudžan i ganga'', koji će i otvoriti Festival.

Tyler Guderson, jedan od predavača, rekao je kako će svi sigurno biti ponosni na ono što su djeca radila.

"Nije to samo komedija, ni samo drama, nego jedna stvarna životna priča", rekao je Gunderson, dodavši kako će se gledatelji i smijati i plakati gledajući ovaj film.

Misijana Brkić Milinković, rukovoditeljica Odjela za korporativne komunikacije HT ERONET-a,  tvrtke koja je i ove godine sponzor i partner Festivala u Širokom Brijegu, je izrazila ponos što je jedna mala ideja skupine entuzijasta prerasla u veliki projekt.

"Sudjelovati na MFF-u postala je stvar prestiža u filmskim stvarateljskim krugovima", dodala je ona.

Mediteran Film Festival su, između ostalih, podržali i američko Veleposlanstvo u BiH te Ured specijalnog predstavnika EU u BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza