Široki Brijeg idućih pet dana postaje središte dokumentarnog filma u BiH (VIDEO)

10.10.2022. 15:43 / Izvor: Fena
mediteran film

U Širokom Brijegu u utorak počinje 23. izdanje Mediteran film festivala (MFF), a u konkurenciji se nalazi po deset kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova.

U Širokom Brijegu u utorak počinje 23. izdanje Mediteran film festivala (MFF), a u konkurenciji se nalazi po deset kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova.

"Novitet je da je festival ove godine igra u jesenskom dijelu i traje pet dana, što je dan više nego prije, a programski se festival nije puno mijenjao. Smatramo da nam je ovaj termin puno bolji jer i naša Akademija likovnih umjetnosti, na kojoj postoji i filmski odjel, ima nekih 100 studenata koji su zainteresirani za festival", rekao je na konferenciji za novinare i predstavljanju programa direktor Mediteran film festivala Tomislav Topić.

Spomenuo je i radionicu, koja je krenula već 2. listopada, a iznjedrit će dva filma. 

"Ekipa od četrdesetak ljudi s radionice će na kraju festivala napraviti jedan kratki dokumentarac i jedan kratki igrani film. Predavači na toj radionici nam dolaze s najprestižnijeg sveučilišta za film, a to je University of Southern California, gdje su režiju završavali (Steven) Spielberg, George Lucas i ostali. Radionica je jako dobra, ona traje preko 10 godina i već pojedini koji su je završili, upisali su akademiju, a filmovi koji su pravljeni na toj radionici su osvajali nagrade", naglašava Topić.

"Festival ne samo da prikazuje filmove, već educira i lokalno stanovništvo. Ove godine su uključeni Mostar i Posušje, tako da većina festivala ima radionice, ali usudio bih se reći da je naša jedna od boljih u regiji", mišljenja je direktor MFF-a.

Kako kaže, nakon dugo godina nema filmova domaćih autora, a kao razlog navodi pandemiju koronavirusa te obećava da će dogodine njih sigurno biti.

"Mogu reći da dolazi veliki broj stranih autora na festival, a naš žiri je također popunjen s ljudima iz BiH, regije i svijeta. Nadam se da će ovaj festivalski tjedan u Širokom Brijegu biti jedna lijepa priča", izjavio je Topić.

Na ovogodišnji MFF je pristiglo dosta prijava, a posao pri odabiru 20 filmova imao je filmski selektor Zdravko Mustać.

"Već četiri-pet godina sam selektor ovog festivala i nikada se do ove godine nisam susreo s tolikom količinom sjajnih filmova i bilo mi je užasno teško izabrati 10 kratkih i 10 dugih filmova koji će se predstaviti na MFF-u. Izabrao sam ono što sam mislio da je najbolje", ustvrdio je Mustać.

On se kratko osvrnuo i na MFF kao festival.

"Što se tiče ovih 10 dugih dugometražnih filmova, to su uglavnom filmovi koji su osvajali nagrade po renomiranim svjetskim festivalima dokumentarnog filma. Ovo je festival mediteranskog filma i obično su teme vezane za Mediteran, a specifičnost je što se ove godine mnogi autori bave temama koji nadilaze Mediteran poput situacije u Ukrajini, Africi i slično. Koliko je važan ovaj festival, govori činjenica da su mnogi autori počeli na ovaj festival slati svoje filmove kao premijeru i to pokazuje koliki ugled ima ovaj festival u svijetu", smatra on te dodaje kako su mu manji problem predstavljali kratki filmovi jer ih je mogao staviti u konkurenciju "U fokusu".

Pojasnio je i čime se vodi pri odabiru filmova.

"U svakom filmu pokušavam naći što izraženiji autorski svjetonazor, ovaj festival je ipak na jednom tragu "autorskijeg i istraživačkijeg" načina tretiranja same dokumentarne materije. Nit vodilja mi je bila da izaberem autore koji se hvataju u koštac s materijom i izražavaju svoj ljudski i filmski svjetonazor. Mislim da je ovo po filmovima najjači MFf do sada", zaključio je selektor MFF-a.

Voditeljica filmskih radionica MFF-a Lucy Eagleson kratko je predstavila radionicu.

"Ovo nam je deseta godina radionice, a ove godine pravimo dva filma gdje nam je tema hercegovačka tradicija i običaji, poput gange, plesova, pečenja rakije i slično. Cilj nam je mladima pokazati kako svoju povijest i kulturu mogu prikazati u modernom svjetlu", kazala je Eagleson.

U srijedu će u okviru MFF-a svoju knjigu predstaviti Robert Bubalo, a tema knjige je karijera i život Željka Bebeka, koji će i sam nazočiti ovom predstavljanju u Hotelu Park.

"Knjiga je pisana tri godine, ponajviše radi koronavirusa, a prati život i karijeru Željka Bebeka. Ima tu i veselih stvari, tuge, općenito svega što nas prati kroz život", rekao je Bubalo.

Glavni pokrovitelj festivala je HT Eronet, a ispred te tvrtke se obratila Misijana Brkić Milinković.

"Ove godine smo prvi put u jesenskom izdanju, a mi iz Eroneta smo tu od samih početaka i nadam se da ćemo dugo biti partner festivala. Razradili smo posebnu web aplikaciju na kojoj će se moći glasati za najbolji film prema vašem ukusu, a HT Eronet će onom najsretnijem dodijeliti smart watch kao nagradu. Na našoj Home TV platformi možete pogledati besplatno osam filmova od prošle godine", rekla je Brkić Milinković.

Službeno otvaranje festivala je u utorak, 11. listopada, u 20 sati, a traje sve do 15. listopada. Projekcija svih filmova biti će u Kinu "Borak" u Širokom Brijegu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza