Pronađen prsten od ilovače star više od 2.000 godina

Pauza / KULTURA I FILM

Pronađen prsten od ilovače star više od 2.000 godina

Na lokalitetu Luke, mještanin Faik Mujkanović, prilikom kopanja rupe za voćku, na dubini oko 50 centimetara pronašao je neobičan predmet.

15.03.2018. 09:44 / Izvor: Avaz.ba

U kalesijskom naselju Babina Luka, na lokalitetu Luke, mještanin Faik Mujkanović, prilikom kopanja rupe za voćku, na dubini oko 50 centimetara pronašao je neobičan predmet.

S obzirom na to da je i ranijh godina, obrađujući zemlju na istoj parceli, nailazio na ostatke keramičkih posuda, pronalazak ovog predmeta ga je zainteresirao pa je odlučio saznati o čemu se radi.

Pronađeni predmet predao je Ekremu Sakiću, profesoru hpovijesti, suradniku Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Tuzlanske županije.

''Predmet je napravljen od pečene ilovače. U obliku je prstena, s rupom u sredini. U sredini je ispupčen i u obliku je konusa. Prsten ima lice i naličje. Prednja strana je ukrašena zarezima koji su rađeni tehnikom reljefnog udubljenja, a asociraju na otiske nokta. Tu su i točkice rađene istom tehnikom'', opisao je za Avaz Sakić nađeni predmet.

Zatražio je i stručno mišljenje poznatogpovijesničara i arheologa Envera Imamovića.

''Na osnovu fotografije može se zaključiti da je riječ o tzv. pršljenu za vreteno kojim se sukao konac za predivo. To je čest nalaz na brdima gdje su se nalazile ilirske gradine, odnosno predpovijesna naselja. Vreteno može biti staro između dvije i tri tisuće godina'', naveo je Imamović.

Pronalazak ovog predmeta, navodi Sakić, još je jedan od dokaza da je na prostoru Babine Luke postojao kontinuitet ljudskog življenja, od prapovijesti do danas. O tome svjedoče i nekropole stećaka u ovom mjestu, te nišani prijelaznog oblika (stećak-nišan) i nišani iz kasnijih perioda. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza