Pronađen prsten od ilovače star više od 2.000 godina

15.03.2018. 09:44 / Izvor: Avaz.ba
Pronađen prsten od ilovače star više od 2.000 godina

Na lokalitetu Luke, mještanin Faik Mujkanović, prilikom kopanja rupe za voćku, na dubini oko 50 centimetara pronašao je neobičan predmet.

U kalesijskom naselju Babina Luka, na lokalitetu Luke, mještanin Faik Mujkanović, prilikom kopanja rupe za voćku, na dubini oko 50 centimetara pronašao je neobičan predmet.

S obzirom na to da je i ranijh godina, obrađujući zemlju na istoj parceli, nailazio na ostatke keramičkih posuda, pronalazak ovog predmeta ga je zainteresirao pa je odlučio saznati o čemu se radi.

Pronađeni predmet predao je Ekremu Sakiću, profesoru hpovijesti, suradniku Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Tuzlanske županije.

''Predmet je napravljen od pečene ilovače. U obliku je prstena, s rupom u sredini. U sredini je ispupčen i u obliku je konusa. Prsten ima lice i naličje. Prednja strana je ukrašena zarezima koji su rađeni tehnikom reljefnog udubljenja, a asociraju na otiske nokta. Tu su i točkice rađene istom tehnikom'', opisao je za Avaz Sakić nađeni predmet.

Zatražio je i stručno mišljenje poznatogpovijesničara i arheologa Envera Imamovića.

''Na osnovu fotografije može se zaključiti da je riječ o tzv. pršljenu za vreteno kojim se sukao konac za predivo. To je čest nalaz na brdima gdje su se nalazile ilirske gradine, odnosno predpovijesna naselja. Vreteno može biti staro između dvije i tri tisuće godina'', naveo je Imamović.

Pronalazak ovog predmeta, navodi Sakić, još je jedan od dokaza da je na prostoru Babine Luke postojao kontinuitet ljudskog življenja, od prapovijesti do danas. O tome svjedoče i nekropole stećaka u ovom mjestu, te nišani prijelaznog oblika (stećak-nišan) i nišani iz kasnijih perioda. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza