U TK projekti uređenja i zaštite stećaka sa natpisom

30.11.2021. 13:43 / Izvor: Fena
Stećci

Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona uredio je nekropolu stećaka u okviru projekta njihove zaštite u Sapni i Teočaku.

Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona uredio je nekropolu stećaka u okviru projekta njihove zaštite u Sapni i Teočaku.

Projekat je podrazumijevao uređenje nekropole stećaka. Kada je u pitanju Sapna, radi se o izmještanju ugroženih stećaka koji su sada u centru općine zaštićeni od daljeg propadanja, dok je u Teočaku stećak uzidan u pozidu izvađen i zaštićen u mjesnom mezarju.

"Stećci sa očuvanim natpisom predstavljaju najvrjedniji dio tog kulturno-historijskog naslijeđa. U Tuzlanskom kantonu imamo svega nekoliko takvih stećaka", izjavio je v.d. direktora Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK Rusmir Djedović. 

Na taj način su zaštićena dva stećka u Sapni i jedan u Teočaku od svega deset stećaka s epitafom na bosančici, koliko ih ima na području Tuzlanskog kantona.

"Prioritet je bio da se oni zaštite te da se stećci koji su bili utonuli u zemlju isprave, izvade – pojasnio je stručni saradnik u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa", TK Semir Hadžimusić. 

Stećci i epitafi su stručno valorizovani, zatim očišćeni, premazani hidrofobnom zaštitom. U narednim danima će biti postavljena informaciona tabla sa historijskim podacima te naznačena izvorna lokacija stećaka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza