Osam remek djela bh. filma u Širokom Brijegu

Pauza / KULTURA I FILM

Osam remek djela bh. filma u Širokom Brijegu

U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova.

22.08.2018. 09:59 / Izvor: bljesak.info

Riječ je o remek djelima bh. kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

U okviru Meditaran Film Festivala, koji se otvara sutra projekcijom filma „Sestre“ Zdenka Jurilja, bit će prikazano, po izboru selektora Zdravka Mustać, osam klasika  iz kataloga Filmskog centra Sarajevo. Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe.

U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i tisuće metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bosanskohercegovačkog filma, ali i o burnoj povijesti zemlje u razdoblju od 1945. do 1992. godine.

U tijeku je akcija koju Filmski centar provodi pod nazivom „Sačuvaj filmsko blago BiH“ kako bi se skrenula pozornost na značaj zaštite i digitalizacije filmske građe. Centar kroz niz javnih događanja i prikazivanja filmskih naslova provodi ovu akciju, a Mediteran Film Festival se pridružuje akciji kroz projekciju osam filmova iz kataloga Filmskog centra, priopćeno je iz Filmskog centra Sarajevo.

Riječ je o remek djelima bh. kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta. Na festivalu u Širokom Brijegu bit će prikazani 'Splavari na Drini' redatelja Živka Ristića, 'Čovjek bez lica' Bate Čengića, 'Kesonci' Bakira Tanovića, 'Dva Zakona' Vefika Hadžismajlovića.

Uz ove MFF prikazat će i 'Podrum' Velimira Stojanovića, 'Fasade' Suada Mrkonjića, 'Jedan dan Rajka Maksima' Zlatka Lavanića te film 'Misija Ismeta Kozice' redatelja Petra Ljubojeva.

Prikazivanje ovih filmova, kako je prioćeno je u srijedu navečer u 19 sati, uoči ceremonije otvaranja koja počinje u 21 sat prikazivanjem filma „Sestre“ Zdenka Jurilja, koji je svoju svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem SFF-u u okviru dokumentarnog natjecateljskog programa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza