Kenan Šurković dobio nagradu Ondera za doprinos islamskoj umjetnosti

Pauza / KULTURA I FILM

Kenan Šurković dobio nagradu Ondera za doprinos islamskoj umjetnosti

Kenan Šurković glavni urednik časopisa Islamic Arts Magazine, savremenog online magazina na engleskom jeziku o islamskoj umjetnosti u Istanbulu je primio nagradu za doprinos islamskoj umjetnosti.

12.01.2019. 12:23 / Izvor: Akta.ba

Kenan Šurković, glavni urednik časopisa Islamic Arts Magazine, savremenog online magazina na engleskom jeziku o islamskoj umjetnosti u Istanbulu je primio nagradu za doprinos islamskoj umjetnosti koju dodjeljuje veoma uticajno udruženje Onder. Na svečanoj ceremoniji nagradu mi je uručio Binali Yildirim, predsjednik parlamenta Republike Turske.

Inače Šurković je Islamic Arts Magazine osnovao sa suprugom Elvirom Bojadžić. Šurković je također predsjednik Udruženja za promociju islamske umjetnosti “Monolit”. Studirao je politologiju i historiju umjetnosti, kao likovni kritičar pisao za magazin Walter. Slikarstvom se bavi iz hobija, a bio je kustos brojnih izložbi u domovini i inostranstvu.

Održao je niz predavanja o islamskoj umjetnosti, kulturi i baštini.

Kao urednik Islamic Arts Magazinea sarađuje s prestižnim muzejima i galerijama islamske umjetnosti u svijetu, što je bilo razlogom da bude imenovan jednim od selektora nagrade “Jameel Prize”, koja se dodjeljuje za savremenu islamsku umjetnost. Šurković je jedan od inicijatora osnivanja Muzeja islamske umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza