Recep Tayyip Erdogan

EU / NATO

Turski parlament neće glasati o ulasku Švedske u NATO prije jeseni

13.07.2023. 07:36 / Izvor: Fena
erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da prijedlog zakona o ratifikaciji pristupanja Švedske NATO-u neće biti proslijeđen parlamentu prije jeseni.

 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da prijedlog zakona o ratifikaciji pristupanja Švedske NATO-u neće biti proslijeđen parlamentu prije jeseni, kad bi on ponovo trebao početi s radom nakon ljetne pauze, prenosi AP. 

Erdogan je na konferenciji za novinare nakon NATO summita u Vilniusu rekao da će Švedska "pokazati plan Turskoj u vezi s koracima koje planira poduzeti protiv terorizma prije glasanja o ratifikaciji."

Erdogan je konačno popustio i odlučio da Švedska može pristupiti NATO-u. Doduše, prije toga parlament mora i formalno potvrditi odluku predsjednika.

Isto mora napraviti i mađarski parlament jer je Orban upravo Tursku navodio kao glavni razlog zašto i on ne dozvoljava ulazak Švedske.

Erdoganova odluka da Švedska sada može u NATO je samo jedna od nekoliko neobičnih u zadnjih par sedmica, ali koja pokazuje veliki zaokret u turskoj vanjskoj politici.

Nakon što je ponovno osvojio petogodišnji predsjednički mandat, Erdogan je odlučio promijeniti prioritete, navodi AFP. 

Od početka ruske agresije na Ukrajinu Erdogan se postavio kao neutralni posrednik. Uz njegovo posredovanje ispregovaran je sporazum o sigurnom morskom izvozu ukrajinskih žitarica.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU