Skaka: Podržat ćemo muzej posvećen filmu "Valter brani Sarajevo"

14.01.2019. 13:05 / Izvor: Akta.ba
Skaka: Podržat ćemo muzej posvećen filmu 'Valter brani Sarajevo'

Grad Sarajevo je spreman da bude glavni partner projekta otvaranja muzeja posvećenog filmu "Valter brani Sarajevo".

Grad Sarajevo je spreman da bude glavni partner projekta otvaranja muzeja posvećenog filmu "Valter brani Sarajevo", poručio je gradonačelnik Sarajeva Abudulah Skaka prilikom posjete JP "Filmski centar Sarajevo" koje radi na pokretanju muzeja.

Direktor JP Filmski centar Sarajevo Jasmin Duraković je prezentirao projekat muzeja posvećenog kultnom bosanskohercegovačkom filmu, ali i samoj historijskoj ličnosti Vladimira Perića Valtera, koji su simboli glavnog grada BiH.

Gradonačelnik Skaka izrazio je svoje zadovoljstvo idejom jedinstvenog projekta koji ima svoju kulturološku dimenziju, ali će doprinijeti i proširenju turističke ponude Sarajeva.

"Sarajevo mora čuvati svoju kulturnu baštinu, a film "Valter brani Sarajevo" je važan dio nje. Grad će uvijek podržavati kvalitetne projekte. Uvjeren sam da će ovakva kulturna institucija biti primaljiva za posjetioce, ne samo iz regije, nego posebno one sa Dalekog istoka, gdje je ovaj film i sve ono što je vezano za njega stekao kultni status", rekao je gradonačelnik Skaka.

 

Grad Sarajevo je ovom prilikom izrazio svoju snažnu volju da bude partner projekta, što je prihvaćeno od strane uprave JP Filmski centar Sarajevo.

Muzej "Valter brani Sarajevo" nastaje u kretivnoj produkciji JP Filmski centar Sarajevo i zamišljen je kao atraktivan filmsko-scenografski muzej sa eksponatima iz vremena snimanja filma, ali i svim drugim elementima (historiografsko-muzejska dokumentacija, audio i video multimedija, shop sa suvenirima), sa pratećim mapiranjem lokacija na kojima se snimao ovaj film, ali vezanim i za samu historijsku ličnost Valtera.

Projekat vodi Jasmin Duraković, koji je idejni pokretač ovoga muzeja, dok je za potrebe realizacije ovoga muzeja okupljena ekipa vrhunskih stručnjaka iz filmske, likovne i muzeološke djelatnosti.

Glavni scenograf projekta je profesor sa Akademije scenskih umjetnosti Osman Arslanagić, dizajner je Sanja Kulenović, dok likove reditelja Hajurdina Šibe Krvavca i junaka iz filma kreatiraju akademski kipari Lejla Ćehajić i Samir Sućeska.

U okviru projekta planirana je, zajedno sa predstavnicima turističke industrije, tura "Valter brani Sarajevo".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza