Mjesta sa najboljim pogledom na Sarajevo

18.07.2020. 09:16 / Izvor: Akta.ba
Mjesta sa najboljim pogledom na Sarajevo

Sarajevo se kao na dlanu može vidjeti sa brojnih okolnih uzvišenja, ali i sa vidikovaca koji se nalaze u samom gradu.

Sarajevo se kao na dlanu može vidjeti sa brojnih okolnih uzvišenja, ali i sa vidikovaca koji se nalaze u samom gradu.

Iako „ušuškani“ u sarajevskim mahalama, do njih možete doći pješice, automobilom, te vozilima gradskog prijevoza, dok na Trebević i sarajevskom žičarom, piše sarajevo.ba.

Ako sa Baščaršije krenete put mahala na desnoj, sjevernoj strani Miljacke, stići ćete na Kovače, a potom i na uzvišenje Jekovac, gdje se nalazi jedna od čuvenih sarajevskih tabija, utvrda podignutih u 18. stoljeću.

Žuta ili Jekovačka tabija mjesto je sa kojeg tradicionalno tokom ramazana puca top koji označava vrijeme akšama i prekida posta. Ova lokacija nudi fantastičan pogled na zapad pa ju je i najljepše posjetiti u akšam, u vrijeme zalaska sunca.

Krenete li još dalje uzbrdo, doći ćete do još jedne tabije. Bijela tabija se nalazi na vrhu naselja Vratnik, odakle se pruža veoma lijep pogled na grad, posebno na njegovo kulturno - historijsko jezgro.

A, ako se zaputite vijugavim putem što uzbrdo ide od Višegradske kapije, doći ćete na plato Zmajevac, gdje možete popiti i kafu, uživati u pogledu sa klupe ili iz automobila, ali i ručati u obližnjem restoranu.

Nastavite dalje istim putem i doći ćete do skretanja gdje ćete moći birati da li da odete izvan grada, ili se spustite u naselja Sedrenik i Vrbanjuša, gdje se nalaze dva vrhunska restorana sa isto tako vrhunskim pogledom.

Ukoliko se na tom istom skretanju odlučite za desni pravac, onda ćete nakon samo nekoliko kilometara dobaciti do izletišta Barice, gdje užitak u pogledu na Sarajevo možete kombinirati sa uživanjem u predivnim pejzažima, ali i specijalitetima koji se nalaze na jelovnicima tamošnjih ugostiteljskih objekata.

Odete li još dalje, stići ćete do uzvišenja i vrhova Sarajevskog Ozrena - Čavljaka, Bukovika i Crepoljskog, odakle ćete pogledom moći obujmiti ne samo Sarajevo, nego i planine koje grad okružuju.

Na lijevoj, južnoj, ili kako to od Sarajlija možete ćuti i „memli strani“ Miljacke, u naselju Hrid, nalaze se restorani iz kojih se savršeno vidi grad, posebno Baščaršija i gradska Vijećnica.

A, ako u pogledu na grad želite uživati u okruženju zelenila i opijajućih mirisa borove šume, onda vam predlažemo da se zaputite ka vrhovima Trebevića.

Vidikovac na Trebeviću dolazna je stanica sarajevske žičare, koja građane i posjetioce Sarajeva ponovo vozi sa Bistrika na Trebević, kako bi za kratko vrijeme pobjegli iz užurbanosti grada, te uživali u prelijepoj prirodi i fascinantnom pogledu.

U prostoru nekadašnje Bistričke kule, starog austro - ugarskog vojnog utvrđenja na uzvišenju Čolina kapa na Trebeviću, 1969. godine napravljen je Opservatorij, odakle se osim zvijezda može razgledati i Sarajevo.

A, vašoj pažnji preporučujemo i uzvišenja Osmice i Zlatište, koja su odlične pozicije za razgledanja i na kojima je u narednom periodu planirana izgradnja dva turistička kompleksa.

Malo ispod Zlatišta, na uzvišenju sa pogledom na Sarajevo kao na dlanu, nalazi se i staro Jevrejsko groblje, zaštićeni nacionalni spomenik, te drugi najveći jevrejski sakralni kompleks u Evropi.

Od uzvišenja koja su lako dostupna iz samog grada preporučujemo vam i posjet brdu Hum, koje se nalazi sjeverozapadno od centra Sarajeva, a prepoznatljivo je po tv repetitoru, koji se nalazi na samom vrhu brda.

Dakako, ovo je samo dio kota sa kojih se može razgledati Sarajevo, grad utisnut planinama i brdima u dolinu kojom vijuga rijeka Miljacka, pa je svaka od brojnih uzvisina iznad grada istovremeno i odličan vidikovac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza