Turistička atrakcija

Kineski aerodrom Hechi, sagrađen na planini, jedan od najopasnijih na svijetu

24.04.2024. 16:17 / Izvor: Akta.ba
Kina

Da bi stvorile "ravnici", vlasti su morale da "odsijeku" vrhove 65 planina, pri čemu je najviša posječena za čak 70 metara.

Da li ste znali da u Kini postoji mali aerodrom koji je privukao veliku pažnju ljubitelja avijacije zbog svoje lokacije na vrhu planine?

Radi se o Aerodromu Hechi Jinchengjiang (skraćeno aerodrom Hechi) koji se nalazi u gradu Hechi, na sjeveru Guangsija.

Iako Hechi mnogima nije dobro poznat grad, u njemu se nalazi okrug Bama, poznat kao "selo dugovječnosti".

Kada su se vlasti odlučile na izgradnju ovog aerodroma, obzirom na planinski teren ovog područja, pronalaženje odgovarajuće lokacije bilo je izazovno.

Nakon što su odbijene 22 predložene lokacije, stručnjaci iz Uprave za civilno vazduhoplovstvo predložili su izgradnju aerodroma na vrhu planine iako je bilo teško pronaći ravnicu.

Odabrana je lokacija oko 40 kilometara od centra grada, na spoju grada Hechi u okrugu Jinchengjiang i grada Chehe u okrugu Nandan, za izgradnju aerodroma Hechi.

To područje se prvobitno sastojalo od 65 planina različitih veličina i 23 rova ​​različite dužine i dubine.

Da bi stvorile "ravnicu", vlasti su morale da "odsijeku" vrhove ovih planina, pri čemu je najviša posječena za čak 70 metara, otprilike visine zgrade od 22 sprata.

Zatrpano je oko dvije trećine rovova, pri čemu je prosječna dubina nasipanja bila 35 metara, a najdublja je dostigla 126 metara, što je ekvivalentno zgradi od oko 40 spratova.

Zbog poteškoća u izgradnji, aerodrom Hechi nije završen do kraja 2013. godine, iako je izgradnja počela u decembru 2008.godine. 

Završena pista koja se nalazi na vrhu planine, izgleda kao "nosač aviona" parkiran na planini, okružen liticama visine do 300 metara sa svih strana.

Ovaj "nosač aviona" ima dužinu piste od samo 2.200 metara i širinu od samo 45 metara, što ga čini jednom od najužih pista na svijetu prema stranim medijima.

Iskustvo slijetanja obećava uzbuđenje i impresivan prizor za posjetioce koji prvi put dolaze.

Aerodrom Hechi je klasifikovan kao aerodrom 4C. Nakon što su fotografije aerodroma Hechi počele da kruže internetom, entuzijasti avijacije iz svih krajeva počeli su diskusije.

Neki kineski entuzijasti u avijaciji nazvali su ga "najopasnijim aerodromom u Kini", a neke strane web stranice su ga čak uvrstile na svoju listu "deset najopasnijih aerodroma na svijetu".

Naravno, oznaka "najopasniji" je samo termin koji koriste turisti i entuzijasti u avijaciji i Hechi aerodrom nije tako zvanično "klasificiran".

Vlasti kategoriziraju aerodrome sa složenim uslovima letenja i neadekvatnim mjerama zaštite, koji zahtijevaju posebne mjere za polijetanje i slijetanje, kao "specijalne aerodrome".

Aerodrom Hechi nije na toj listi ali je na listi najviših aerodroma. 

Kada je aerodrom Hechi prvi put otvoren za vazdušni saobraćaj, kapetan putničkog aviona je u intervjuu prokomentarisao: "Aerodrom je izgrađen na planini i na njega utiče teren, što može izazvati smetnje u vazduhu prilikom slijetanja. Takođe, prizor okolnih planina tokom slijetanja po vedrom vremenu može imati psihološki uticaj na pilote. Međutim, ovi nepovoljni faktori ne utiču na sigurnost letenja."

On je napomenuo da su aviokompanije obučile sve pilote u skladu s tim, a pilotima se obezbjeđuju sigurnosni podsjetnici tokom svakog leta, učeći ih kako da bezbjedno polete i slete.

Trenutno je aerodrom Hechi aerodrom 4C nivoa sa godišnje oko 20.000 putnika prema izvještajima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza