Pauza

Peto Peugeotovo takmičenje za dizajnere: Izumiti Peugeot budućnosti za svjetske metropole

23.04.2008. 13:13 / Izvor: eKapija.ba

Mladi dizajneri su pozvani da izume Peugeot budućnosti za svjetske metropole. Koncept tog takmičenja je dizajnirati automobil koji će se koristiti u centrima velikih gradova u budućnosti, dok u isto vrijeme treba obuhvatiti ključne vrijednosti 21. vijeka, saopćila je kompanija Vermont.

Dizajneri se trebaju pridržavati obilježja Peugeota i stilskih kodeksa, a pri tome uključiti i četiri dimenzije koje su specifične za ovo takmičenje: očuvanje okoline, društvena usklađenost, interaktivna pokretljivost i ekonomična korisnost.

Ovogodišnje takmičenje prvi put prelazi granice Evrope, odlazeći na "Motor Show 2008" u Peking. Pobjednički model će biti predstavljen u Kini na "Motor Show 2009" u Shangaju na jesen 2009.

Takmičenje je započeto 20. aprila na "Motor Show-u" u Pekingu i u periodu od 30. maja do 20. jula dizajneri treba da dostave svoje radove na odjel dizajnera na www.peugeot.com. Od 25. do 31. jula žiri će izabrati trideset projekata za koje će se od 15. avgusta moći glasati preko interneta i medija. Od 16. septembra će biti objavljena lista najboljih.

2. oktobra će biti proglašen pobjednik na `Motor Show` u Parizu, gdje će pobjedniku dizajneru Jean- Phillipe Collin uručiti trofej `La Griffe`.

U aprilu 2009. će pobjednički model biti predstavljen na "Motor Show" u Shangaju u Kini.

Nagrade za najbolje dizajne

Peugeot želi da uključi mlade talentovane dizajnere u takmičenje, pa su uveli i nove nagrade. Pobjednik čiji će model biti napravljen u stvarnoj veličini će dobiti novčanu nagradu od 10.000 eura. Ali će imati i čast da njegov projekat bude urađen kao minijaturni model auto od specijaliste Noreva. 29 ostalih učesnika takođe će biti nagrađeni kao i na prethodnim takmičenjima.

Virtualna dimenzija

Za vrijeme takmičenja, dio će biti rezervisan za takmičenje dizajnera u Second Life-u. Biće kreirano idealno mjesto sastajanja za učesnike gdje će moći diskutovati između sebe o svojim projektima ali i sa profesionalnim dizajnerima Peugeota. Također će biti organizovano virtualno takmičenje na Peugeotovom djelu gdje će nagrada biti 100,000 Linden dolara ( virtualni Second Life novac).

Razvojna faza

Od kako je pokrenuto takmičenje 2000. godine, Peugeot je privukao više od 12.600 projekata prezentovanih od 9.300 mladih dizajnera koji su zainteresovani u dizajniranje automobila. 2000. godine prijavljeni dizajneri su imali oko 28 godina, a danas se ta starosna granica pomjerila na 22. godine.

U skladu sa razvojem Peugeota na internacionalno tržište, interesovanje za ovo takmičenje je prevazišlo granice Evrope. To dokazuje i podatak da je na prošlom takmičenju bilo prijavljenih iz 113 zemalja. Istodobna dva internacionalna partnera rade sa Peugeotom na ovom projektu : Norev i XBox 360.

Sastav žirija i kriteriji selekcije

Žiri će se sastojati od predstavnika Peugeota, naročito iz odjela za stil, predstavnika kompanije XBox kao i novinara i internet posjetilaca koji će biti pozvani da glasaju za najbolje.

Izbor će biti napravljen prema orginalnosti dizajniranog projekta, kvaliteta finalnog produkta, objašnjenje koncepta kao i dosljednost temi takmičenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza