Šest stotina sadnica posađeno na lokalitetu zeničkog izletišta Smetovi

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Šest stotina sadnica posađeno na lokalitetu zeničkog izletišta Smetovi

Ovime je uspješno realizovana ranije planirana aktivnost projekta NAŠ PLANET podržanog od strane Grada Zenica, dok su sadnice obezbijedili iz UNDP-a.

01.11.2020. 11:22 / Izvor: Akta.ba

Na inicijativu UNDP i u organizaciji Gradske uprave Zenica , stotinu osamdeset dva člana Saveza izviđača Grada Zenica je u subotu 31.10.2020. godine učestvovalo u  akciji pošumljavanja zeničkog izletišta Smetovi.

Ovime je uspješno realizovana ranije planirana aktivnost projekta NAŠ PLANET podržanog od strane Grada Zenica , dok su sadnice obezbijedili prijatelji iz UNDP-a.

Poštujući važeće mjere i preporuke od strane kriznih štabova u skladu sa COVID 19 situacijom, izviđači Zenice su realizaciji već ranije planirane aktivnosti pristupili krajnje odgovorno.  

Mjesta polaska i prevoz učesnika je zbog smanjenja ograničenja broja osoba organizovan  sa tri različite lokacije, svim učesnicima je pored popunjenog obrazca za učešće na aktivnosti redovno praćena tempreratura, a sama realizacija svih planiranih ciljeva je brižljivo realizovana na otvorenom kroz razdvojeni  rad u simboličkim grupama ne većim od 12 osoba ( vodovima i patrolama) organizovanim tokom redovnih vannastavnih sastanaka izviđačke organizacije.  

"Iako stalno nošenje maske i briga o stalnom održavanju fizičke distance nekada odvlači koncentraciju, naši mlađi i odrasli članovi su uspješno kroz 1236 volonterskih sati potrošenih za pripremu i realizaciju aktivnosti obogatili naše prelijepo izletište sa šest stotina novih sadnica.", stoji u saopćenju. 

Mjere na jačanju ekološke kulture su i nakon aktivnosti nastavljene, pa je za sve učesnike uzrasta od 07 do 25 godina organizovana edukativna staza tokom koje su u malim grupama mješovitog sastava učesnici do kraja druženja prošli različite punktove i savladali vještine: traganje u prirodi, kako se zaštititi od COVID 19, uže i primjena užeta u prirodi, briga i održavanje određenog područja u prirodi i upoznavanje flore i faune prirodnog okruženja u kome se boravi.

Aktivnosti su se pridružili i članovi planinarskih društava iz Zenice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza