Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Speleolozi kod Mostara otkrili najdublju jamu u BiH (Foto)

10.06.2020. 08:54 / Izvor: Akta.ba

Speleolozi iz Karlovca i Mostara otkrili su nedaleko tog hercegovačkog središta jamu Malu Dželaliju, jednu od najdubljih u Bosni i Hercegovini i regiji čija je ulazna vertikala duboka čak 400 metara.

Kako je izvijestilo Speleološko društvo Herceg, jama, čiji je ulaz vidljiv čak i na Googleovim kartama, nalazi se u mjestu Raškoj Gori sjeverno od Mostara.

Prvi pokušaj speleologa da se spuste na dno jame zajedno s kolegama iz Karlovca nije uspio jer su imali opremu s tek 300 metara užeta, a ulaznoj 'vertikali se nije nazirao kraj'.

U novom pokušaju uspjeli su se spustiti na dubinu od čak 400 metara gdje se nalazi velika dvorana. Nakon pretrage, pronašli su novi vertikalni kanal u koji su bacili kamen, ali nisu uspjeli čuti kada se prizemljio.

Najavili su nastavak istraživanja na toj lokaciji, jednoj od najdubljih jama u Bosni i Hercegovini.

"Već znamo kako smo otkrili jednu od najvećih ulaznih vertikala u Bosni i Hercegovini i najdubljih otkrivenih jama općenito", kazali su iz Speleološkog društva Herceg.

Najdublja do sada istražena jama na području Bosne i Hercegovine je Nevidna voda na području Dinare. Speleolozi su se uspjeli spustiti do dubine od 653 metra.

 

Priča o jednoj jami... Velika Dželalija je jama impozantnog otvora(ulaza) , toliko velikog da se vidi preko Google...

Posted by Speleološko društvo "HERCEG", Mostar on Sunday, June 7, 2020

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza