Istražuju hercegovačko podzemlje

Članovi Speleološkog društva "Herceg" otkrili novu jamu na Čabulji

23.01.2023. 09:17 / Izvor: Fena
Jama

Članovi Speleološkog društva (SD) "Herceg" nastavljaju sa svojim aktivnostima istraživanja hercegovačkog podzemlja i u 2023. godini, a nedavno su otkrili i novu jamu na Čabulji.

Članovi Speleološkog društva (SD) "Herceg" nastavljaju sa svojim aktivnostima istraživanja hercegovačkog podzemlja i u 2023. godini, a nedavno su otkrili i novu jamu na Čabulji.

"Na vrhu Velika kosa, na nadmorskoj visini od 1.600 metara, otkrivena je nova jama koja nam se činila perspektivnom i odmah smo krenuli u istraživanje. Očekivali smo neku veću dubinu, preko stotinu metara, što se nažalost nije pokazalo točnim, jer je duboka samo 77 metara", rekao je u razgovoru za Fenu predsjednik SD "Herceg" Ivan Marić.

Specifičnost ove jame, naglašava, je da se na njezinom dnu nalazi ledeni čep.

"Prvi put do sada na ovoj dubini nailazimo na ledeni li snježni čep na kojemu je jama stala sama od sebe, a vjerujem da je taj ledeni čep bio za nekih petnaestak metara veći, a zbog globalnog zatopljenja se smanjio na trenutnu veličinu", smatra on.

Dalje navodi da je Društvo lani bilo aktivno u svome radu te da je speleologija u Bosni i Hercegovini u uzlaznoj putanji.

"Najveći događaj za naše društvo je bila organizacija speleološkog skupa BiH, a na naše zadovoljstvo bili su prisutni i gosti iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, sveukupno 45 speleologa", istaknuo je Marić te dodao kako su sudionici skupa predstavili razne istraživačke rezultate i time jasno dali do znanja da je speleologija u Bosni i Hercegovini u uzlaznoj putanji.

U 2023. godini planiraju nekoliko projekata, a posebno im je važan projekt u suradnji s UNDP-om u sklopu kojega čiste pojedine speleološke jame od smeća, a predsjednik SD "Herceg" misli kako se ljudi nisu "dovoljno osvijestili po pitanju odlaganja smeća u jame".

"Nakon trećeg mjeseca ide i naša speleološka škola, imali smo o njoj dosta upita. Tijekom ljeta ide razdoblje kampova i istraživanja novih objekata. Također planiramo napraviti i dokumentarni film u vezi otpada u speleološkim objektima", ističe Marić.

Napominje i kako je Hercegovina kraška regija te je puna neistraženih speleoloških objekata.

"Mi u katastru našega društva imamo 90 novoistraženih objekata, koji imaju svoj redni broj i nacrt. Aktivni smo na terenu te imamo zabilježen još 51 objekt za koji znamo, ali on još čekaju da se istraže", poručio je Marić.

Po njegovim riječima, SD "Herceg" broji 19 članova, a uskoro bi ta brojka mogla porasti.

"Kada prođe speleološka škola vjerujem da ćemo biti bogatiji za minimalno pet novih članova", potvrdio je on.

Uz navedeno, naglašava i kako u svojim istraživanjima nailaze na razne artefakte u speleološkim objektima koje u budućnosti planiraju pokazati u muzeju.

"U posljednjoj jami naišli smo i na sjekiricu, koja je po našim procjenama stara oko 200 ili 300 godina. Slične pronalaske iznosimo van i jednog dana ih planiramo pokazati u muzeju, ali prvo trebamo imati svoje prostorije", zaključio je Marić.

Uskoro kreće i speleološka škola pa je predsjednik SD "Herceg" pozvao sve zainteresirane da im se jave putem društvenih mreža, a na toj školi polaznici se uče raznim tehnikama.

Speleološko društvo "Herceg" u svojim prostorijama, u kontroliranim uvjetima, obučava svoje članove osnovnim tehnikama, poput penjanja uz stijene, a speleolozi se, također, uče disciplini i timskom radu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza