Večeras počinje EURO 2020: Mjesec dana fudbalske čarolije u programu u Nove BH

11.06.2021. 10:04 / Izvor: Akta.ba
Večeras počinje EURO 2020: Mjesec dana fudbalske čarolije u programu u Nove BH

Utakmicom Italija – Turska na rimskom Olimpicu, večeras počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu, a sve utakmice sa 16. šampionata, ukupno 51, moći ćete gledati na Novoj BH.

Utakmicom Italija – Turska na rimskom Olimpicu, večeras počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu, a sve utakmice sa 16. šampionata, ukupno 51, moći ćete gledati na Novoj BH. Osim direktnog prijenosa mečeva, gledatelji će moći pratiti i studijsku emisiju "Euroforija" posvećenu smotri najboljih selekcija Evrope.

Kroz mjesec fudbala na Novoj BH vodit će vas prepoznatljiva TV lica i dugogodišnji sportski komentatori, kojima će tokom emisije,  prije i nakon svake utakmice pridružiti i brojni gosti - profesionalci, fudbalski stručnjaci te bivši reprezentativci. 

"Ekipa Nove BH  će se u narednih mjesec dana potruditi da vam iz svih uglova približi Euro 2020. Očekuju nas stručne analize, izvještavanja sa lica mjesta, posebno dizajniran studio. S obzirom koliko smo truda uložili, ne sumnjam da ćemo uživati ovog ljeta uz EURO na Novoj BH. Smotra najboljih evropskih selekcija zasigurno je euforija koju svi trebamo nakon skoro dvije godine pandemije koronavirusa", naglasio je Denis Huseinbegović, sportski komentator Nove BH.

Ekipa voditelja ulazi u novi studio opremljen najsavremenijom tehnologijom i dizajniran tako da odgovori svim zahtjevima modernog sportskog programa. Izgrađen je u skladu sa najnovijim svjetskim standardima televizijskih programa, a uz korištenje tehnologije proširene stvarnosti, novi studio će gledateljima pružiti jednu od najdinamičnijih sportskih emisija u BiH i novo iskustvo gledanja sportskog programa.  

Zbog čega je EURO 2020 tako poseban?

Fudbalski Euro održava se svake četiri godine još od 1960. pa se tako i ovo prvenstvo trebalo po rasporedu održati 2020. godine, no pandemija koronavirusa nije ostavila niti jedan aspekt društva netaknutim, pa se tako takmičenje koje još uvijek nosi naziv UEFA Euro 2020 održava u 2021. godini. Tu ne završavaju sve specifičnosti ovoga prvenstva, jer za razliku od prethodnih koja su se održavala obično u jednoj ili dvije zemlje, ovo će se igrati u 11 gradova u isto toliko evropskih država. Amsterdam, Baku, Budimpešta, Bukurešt, Glasgow, Kopenhagen, London, Minhen, Rim, Sankt Petersburg i Sevilja su domaćini 16. prvenstva "Starog kontitenta".

Zbog pandemije COVID-19 i ograničenja na javnim okupljanjima, stadioni neće biti puni. Preciznije, samo će Puškaš Arena u Budimpešti primiti puni kapacitet gledatelja (67.215),  dok se u Sankt Peterburgu i Bakuu očekuje popunjenost stadiona od 50 posto. Ostali gradovi poput Amsterdama, Rima, Kopenhagena, Bukurešta, Minhena, Glazgova i Londona su znatno oprezniji sa najavama o broju navijača na tribinama, koji će isključivo zavisti od epidemiološke situacije. Planovi su da na stadionima u ovim gradovima u opticaju bude između 20 i 30 posto mjesta na tribinama. Ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, u polufinalu i finalu na Wembleyju, koji može da primi 90.000 posjetilaca, na tribinama bi moglo da se nađe više od 23.000 navijača.

Svaki stadion će biti domaćin tri utakmice u grupnoj fazi. Dvadeset i četiri ekipe podijeljenje su u šest grupa, a pobjednici i drugoplasirani iz svake grupe proći će u knockout fazu, kao i četiri najbolje trećeplasirane ekipe. UEFA je donijela odluku o povećanju broja prijavljenih igrača za turnir sa 23 na 26, a bit će dopušteno da na utakmici svaka ekipa izvede po pet zamjena. Na evropskom prvenstvu prvi put će se koristiti video assistant referee (VAR) sistem.

Krovna kuća evropskog fudbala je smanjila nagradni fond za ovogodišnji Euro sa 371 na 331 milion eura, ali i takav fond je najveći u historiji takmičenja. Svaki učesnik predstojećeg prvenstva minimalno će dobiti 9,25 miliona eura, dok će selekcije u osmini finala zaraditi dodatnih 1,5 miliona eura. Plasman u četvrtfinale donosi 2,5 miliona eura, a u polufinale dodatna četiri miliona eura. Finalistima će pripasti po pet miliona eura, dok će pobjednik dobiti dodatnih osam miliona eura. Osvajač Evropskog prvenstva će na kraju inkasirati 28,25 miliona eura. Poređenja radi, nagradni fond za ovaj Euro je gotovo šest puta bogatiji u odnosu na onaj iz 1996. godine, kada je iznosio 57,05 miliona eura.

Naslov prvaka branit će Portugal koji je 2016. u finalu pobijedio Francusku sa 1-0. No, Francuzi su dvije godine kasnije osvojili svjetski naslov, pa sada imaju priliku ponoviti učinak iz 1998. i 2000. kada su duplo slavili, osvojivši svjetski i evropski naslov prvaka. Tu su reprezentacije Njemačke i Španije, koje su, sa po tri titule, ujedno i najuspješniji učesnici prvenstva do sada.

Šampionat najboljih selekcija Evrope večeras će biti otvoren virtelnim performansom i izvedbom pjesme "We Are The People" nizozemskog DJ-a i producenta Martina Garrixa te legendi rock grupe U2 Bona i The Edgea. Pjesma slavi glavnu temu Eura 2020. - zajedništvo, pogotovo u svjetlu svih izazova s kojima se svijet suočio s naglaskom na posebnost ovog turnira koji se po prvi puta igra širom cijele Europe. Ceremoniju otvaranja gledatelji će također moći pratiti u programu Nove BH, a u sklopu uvodne emisije "Euroforija" koja starta u 20 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza