Predstavljeno idejno rješenje za spomenik Mirzi Delibašiću

04.10.2021. 13:54 / Izvor: Akta.ba
Predstavljeno idejno rješenje za spomenik Mirzi Delibašiću
OTVORI GALERIJU

Planirano je da spomenik bude otkriven 8. decembra 2021. na 20. godišnjicu Delibašićeve smrti.

Supruga Slavica i on su kao reprezentativci proglašeni zaslužnim sportistima. Država im je obezbijedila dva stana. Međutim, tada je rekao da će prihvatiti samo jedan. A, nakon toga, kada ga je supruga pitala šta da rade sa stanom u kojem je živio, odgovorio je: „Zar ne misliš da bi bilo bezobrazno da imamo dva stana?“. Drugi stan je vratio državi.

Ovo je samo jedna od neispričanih priča o najvećem košarkašu kojeg je Bosna i Hercegovina imala, Mirzi Delibašiću kojem će 8. decembra ove godine biti otkriven spomenik ispred dvorane na Skenderiji koja nosi njegovo ime.

Nakon što je okončan Međunarodni javni poziv za izradu najboljeg idejnog rješenja izgleda spomenika Mirzi Delibašiću, danas je u Općini Centar upriličena konferencija za medije na kojoj je predstavljen pobjednički rad. 

Načelnik Srđan Mandić je kazao da se ove godine navršava 20. godišnjica Mirzine smrti.

"To je idealan momenat, iako mu nikada ne možemo vratiti ono što je uradio za nas, da se na jedan način odužimo i to tako što će, kao što je to praksa u svijetu u svim velikim gradovima za sve velike ljude, ispred dvorane koja nosi Mirzino ime, biti postavljen spomenik onako kako to i dolikuje našem Kinđetu. Mislim da će, kada se sve ovo završi, Sarajevo i Bosna i Hercegovina biti ponosni na ovo što smo uradili. Bila je ideja i o ulici, i ona je i dalje živa, ali nekako se nametnulo da bi ovo trebalo biti rješenje. Općinsko vijeće je na moj prijedlog usvojilo odluku za finansiranje u visini od oko 40.000 maraka. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je izdvojilo dodatnih 20.000 KM i to je neki inicijalni budžet kojim će biti finansirani ovi radovi. Da bi sve bilo na nivou i onako kako to priliči našem Mirzi, raspisali smo međunarodni konkurs, na koji se prijavio veliki broj kandidata. Posebno mi je važno da je Danko Delibašić, Mirzin sin pristao da bude počasni predsjednik žirija, jer je on neko ko je najpozvaniji da cijelu ovu priču nadzire. Na ovaj način šaljemo poruku da Sarajevo ne zaboravlja svoje legende", naglasio je načelnik Mandić.

Edina Selesković je bila predsjednica žirija. Istakla je da su se na konkurs za idejno rješenje prijavili umjetnici iz šest zemalja.

"Pristigle radove smo ocjenjivali na osnovu kreativnosti, inovativnosti i onako kako će spomenik prenositi Mirzin duh", naglasila je Selesković.

Mirzin sin Danko Delibašić je kazao da spomenik znači mnogo za njegovu porodicu.

"Jako nam mnogo znači što će Mirza dobiti spomenik, a posebno u vremenu općeg izjednačavanja zasluga. Značajno je i zbog generacija koje dolaze, a pobjednički rad mi se mnogo dopao", istakao je Danko.

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić je igrao u vrijeme kada je Mirza Delibašić bio selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Živio sam u vrijeme Mirze Delibašića sa kojim sam imao priliku da sarađujem. Mirza je čovjek koji je osvojio sve što se osvojiti može. Kada bih morao u dvije riječi da ga opišem to bi bilo jednostavni genije", naglasio je ministar Avdić.

Adis Lukač je skulptor čiji je rad pobijedio na konkursu. Kako je kazao, gledao je snimke utakmica, gdje mu je inspiracija bila Mirzina mirnoća koju je imao.

Otkrivanje spomenika Mirzi Delibašiću bi trebalo biti upriličeno na 20. godišnjicu njegove smrti. Prema riječima Kenana Magode, predsjednika Povjerenstva Turističke zajednice KS, Sarajevo će u decembru pokazati šta je Mirza značio za grad.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza