Gilberto Silva: U Bosni i Hercegovini imate mnogo dobrih fudbalera

18.05.2022. 11:58 / Izvor: Akta.ba
Trofej

Bosna i Hercegovina je prva evropska destinacija u ovoj sezoni u koju je stigao trofej. U pratnji najpoznatijeg svjetskog simbola fudbala - FIFA World Cup™ trofeja su dva ambasadora, Gilberto Silva i Faruk Hadžibegić.

Bosna i Hercegovina je prva evropska destinacija u ovoj sezoni u koju je stigao trofej. U pratnji najpoznatijeg svjetskog simbola fudbala - FIFA World Cup™ trofeja su dva ambasadora, Gilberto Silva i Faruk Hadžibegić.

Gospodine Silva, šta za Vas znači ovaj prvi dolazak u Sarajevo kao fudbalski ambasador?

- Veliko mi je zadovoljstvo biti u Sarajevu i BiH, za mene je ovo jako emotivno iskustvo. Cijela FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola turneja je veoma posebna za mene zato što mi vraća sjećanja na vrijeme kad sam bio samo malo dijete koje je odrastalo u selu kao i sve te uspomene kad sam počeo igrati fudbal. FIFA World Cup™ predstavlja je jedinstven simbol za mene kao fudbalera i prije svega, kao ljubitelja sporta.

Kako ste spoznali da je sport, tačnije fudbal, ono čime se želite baviti u svom životu?

- Moj otac me je inspirsrao da počnem igrati fudbal amaterski, a kad sam zaigrao, prosto više nikad nisam ni prestajao. Tad smo pravili improvizovane fudbalske lopte od majica i materijala koje smo imali, kaže Silva s osmjehom i dodaje: ”Ali mislim da je najvažnije to da nas fudbal čini dobrim ljudskim bićima”

Šta mislite o BH fudbalu danas? 

-Teško je pratiti sve utakmice, svih reprezentacija jer danas imamo mnogo mogućnosti da sve pratimo, ali znam da u Bosni i Hercegovini ima jako mnogo dobrih igrača. Ponosan sam i ja kad vidim da neko predstavlja svoju zemlju igrajući fudbal, jer to je jako teško, velika je to odgovornost, ali je također i velika čast.

Trofej

 

S obzirom na to da je BiH prva evropska destinacija u koju je stigao trofej, što mislite da to znači mladim fudbalerima u BiH?

- Vjerujem da je ovo za BiH, ali i sve ljubitelje fubala velika stvar. Došli smo da vam prenesmo naše najbolje iskustvo i najdraža sjećanja kako bismo inspirisali buduće generacije da budu još bolji, i da zajedno izgradimo bolju budućnost za sve nas. Uživajte u svakom momentu jer ste i vi danas dio fudbala.

Gospodine Hadžibegiću, što po Vama znači ovakav događaj u glavnom gradu BiH, ali i za vas kao bivšeg reprezentativca i selektora?

- Imao sam sreću da se borim za Trofej FIFA-e u bivšoj državi i znam kakve to emocije budi i šta to znači. Moram da istaknem veliku zahvalnost Coca-Coli na velikom naporu i ovom velikom djelu koje čini uz saradnju sa Svjetskom organizacijom FIFA-om, za razvoju fudbala i stvaranju dobrog puta i inspiracije za mlade ljude - da se bave sportom - fudbalom i dožive sve te emocije, iskustva i prijateljstva.

Smatrate li da ovakve manifestacije vraćaju olimpijski ugled Sarajevu?

-Veliko je priznanje Sarajevu i državi što su FIFA i Coca-Cola odlučile doći u Bosnu i Hercegovinu, Volio bih, pošto ove godine nismo kvalifikovani za Svjetsko prvenstvo u Kataru, da nam ovo bude inspiracija i da se kao učesnici ponovo nađemo zajedno sa FIFA-om i Coca-Colom na sljedećem Svjetskom prvenstvu.

FIFA World Cup™ Trophy je izložen u sarajevskoj Vijećnici i 18.5., a na platou preko puta Vijećnice je biti dostupan Coca-Cola Corner, sa brojnim aktivacijskim programima koje su FIFA i Coca-Cola pripremili zajedno sa partnerima, kompanijama Hisense, Hyundai i McDonald's.

Da biste "osvojili" priliku da se približite Trofeju i slikate se s njim, potrebno je da učestvujete u aktivnostima u Coca-Cola Corneru.

The FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola je izuzetna prilika za ljude da uđu u djelić fudbalske istorije i podijele među sobom svoju strast prema sportu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza