nastavlja pomjerati granice

Nakon dva zlata, Lana Pudar i u finalu na 50 metara delfin

09.07.2023. 08:25 / Izvor: Federalna.ba
lana pudar

Lana Pudar je osvojila drugu zlatnu medalju na Evropskom juniorskom plivačkom prvenstvu u Beogradu.

Lana Pudar je osvojila drugu zlatnu medalju na Evropskom juniorskom plivačkom prvenstvu u Beogradu. Nakon 100 metara delfin, mlada Mostarka je u subotu je trijumfovala i na dvostruko dužoj dionici i opet s novim evropskim juniorskim rekordom.

Lana nezaustavljivo nastavlja pomjerati granice i oduševljavati sve Bosance i Hercegovce. To kako je 17-godišnja Mostarka ostavila iza sebe svoje suparnice u bazenu ne viđa se svaki dan. Druga zlatna medalja s drugim oborenim evropskim juniorskim rekordom u svega tri dana.

“Jako smo ponosni na ta njena vremena i formu u kojoj se nalazi, nakon što je odradila visinske pripreme pod nadzorom trenera Gorana Grahovca u Španiji, a zatim su bili i u Turskoj na pripremama. Očito su pripreme dale jako dobre rezultate”, kaže Alena Ćemalović, trener KVS Orka Mostar.

A dok Lana osvaja evropske zlatne medalje i dok se himna Bosne i Hercegovine čuje u Beogradu, njen rodni grad Mostar još čeka na izgradnju zatvorenog olimpijskog bazena. Članovi njenog kluba Orka danas su bili organizatori mitinga, ali na otvorenom bazenu.

“Naravno da smo ponosni, predstavlja naš klub, naš grad, našu državu prije svega. Državu koja ne ulažu puno u sport, ali eto, ona postiže vrhunske rezultate”, govori Dino Jelin, trener KVS Orka Mostar.

Merjem Čampara je jedna od mladih plivačica ovog kluba koja, možda, dočeka olimpijski bazen u gradu na Neretvi. Ne treba ni pojašnjavati šta za nju znače uspjesi Lane Pudar. 

“Naravno da mi je uzor. Samo joj želim sreću, da osvoji zlato, da obori rekorde”, kaže nam ona.

Nakon osvojenog zlata na 200 metara, Lana je sinoć i treći put u svega nekoliko sati bila u bazenu i plasirala se u sutrašnje finale na 50 metara. Nastup u Beogradu svojevrsna je priprema za Svjetsko seniorsko prvenstvo koje će u japanskoj Fukuoki biti održano u drugoj polovini jula.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza