Drugi krug dodjele

Uručena priznanja za ostvarene vrhunske sportske rezultate u 2023. godini

24.01.2024. 17:45 / Izvor: Akta.ba
sport

Plakete, uz novčane nagrade, dobilo je 35 sportistkinja/sportista, 14 trenera/selektora i jedan kolektiv.

Jučer su u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, u organizaciji Federalnog ministarstvo kulture i sporta, uručena priznanja sportistima, trenerima i sportskim kolektivima iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima u 2023. godini.

Plakete, uz novčane nagrade, dobilo je 35 sportistkinja/sportista, 14 trenera/selektora i jedan kolektiv.

Riječ je o drugom krugu dodjele nagrada u ukupnom iznosu od 401.750 KM iz Federalnog budžeta za 2023. godinu i to za postignute rezultate od augusta do sredine decembra prošle godine.

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević istakla je da je veoma sretna što je u 2023. godini udvostručen iznos nagrada za najbolje sportiste BiH.

"Mi ispunjavamo ono što je naša obaveza i  s ponosom mogu reći da je u 2023. godini uduplan iznos koji se odnosi na dodijeljene nagrade najboljim sportašima. U 2022. godini on je iznosio 650.000 maraka, a u 2023. godini 1.125.000 maraka. Slijedi ulaganje u sport koliko god je to moguće, a vrata našeg ministarstva su uvijek otvorena za sportiste", kazala je ministrica Vlaisavljević.  

Obraćajući se prisutnima, zamjenik premijera Federacije BiH Vojin Mijatović kazao je da je ponosan na sve ono što je aktuelni saziv Vlade FBiH u prošloj godini uradio za sport.

"U prošloj godini smo uložili u sportske terene, sportska društva i veoma sam ponosan na to, ali i na ono što planiramo uraditi u 2024. godini. Bio sam s premijerom koji je dao nalog da se konačno pripremi i stavi u procedure zakon o penzijama zaslužnim sportistima. Jedna smo od rijetkih zemalja koja to nema, a imamo mnogo zaslužnih sportista i trebamo ih nagraditi za sve ono što rade za ovu zemlju. Moje iskrene čestitke svim ovim sjajnim ljudima koji u, ne baš sjajnim uslovima, postižu sjajne rezulatate. Ovo je samo mali stimulans kroz ove nagrade kojim Vlada Federacije podržava njihov rad. Nadam se da ćemo i budžetom kroz 2024. godinu i svaku sljedeću, dizati tu ljestvicu kako bi uslovi za naše zaslužne sportiste i za sve koji se bave sportom, a prezentuju Bosnu i Hercegovinu na svjetskim takmičenjima i unutar BiH, nagradili za sve ono što rade. Još jednom hvala i čestitam svim koji će danas dobiti nagradu", kazao je Mijatović.

Selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Ifet Mahmutović naglasio je da je najveća nagrada bh. sportistima donošenje zakona o penzijama zaslužnim sportistima.

"Boli me duša kada vidim da bivša reprezentativka Jugoslavije Vesna Bajkuša nema ni socijalno ni zdravstveno i nema nikakva primanja. Zbog toga hvala svima na ovoj inicijativi. Trebamo ulagati u sport i imat ćemo mnogo više nagrada", izjavio je Mahmutović.

Nagradu je dobio i član Plivačkog kluba "Spid" iz Sarajeva Ismail Barlov, koji je u prošloj godini osvojio nekoliko medalja i prvi je bh. paraolimpijac koji je ostvario “A” normu za nastup na Paraolimpijskim igrama u Parizu ove godine.

"Zahvalio bih se svojim roditeljima, klupskim kolegama kao i svim trenerima, kao i ministrici na predivnom iznenađenju i dočeku po povratku iz Egipta. Nadam se da će država BiH nastaviti podržavati paraolimpijski sport", kazao je Barlov.

Nagrade su dobili članica Taekwondo kluba "Bugojno" Sara Pidro i trener Hamza Malbašić, članica Taekwondo kluba "Akademija" Tešanj Nedina Mehmedović i trener Elvin Mehmedović, plivačica Lana Pudar i trener Damir Đedović, Ismail Barlov i trener Amel Kapo, članovi Taekwondo kluba Novi Grad Benjamin i Nedžad Husić i trener Haris Husić, Atletski klub "Sarajevo", Savez sjedeće odbojke BiH, dizačica tegova Azra Alatović i trener Haris Durak, dizač tegova Faris Durak, atletičarka Danijela Kuna, atletičar Emir Hastor, parastreljač Ervin Bejdić i trener Zijad Kamarić.

Također, nagrade su dobili taekwondoist Ahmed Dizdar, bodybuilderka Ivana Vučković, bokserka Emina Brkić, bokser Dylan Rajić i trener Almedin Fetahović, bokser Tarik Kunovac i trener Nijaz Kunovac i članica Taekwondo kluba "Sarajevo" Ada Avdagić i trener Ibrahim Kolja.

Odluku o dodjeli nagrada za vrhunske sportske rezultate na osnovu Uredbe o određivanju kriterija za dodjelu nagrada sportašima, trenerima i sportskim udruženjima iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima, Vlada Federacije BiH je donijela 21. septembra 2023. godine na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza