Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva

17.05.2021. 10:32 / Izvor: Akta.ba

IKT Asocijacija Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine petu godinu za redom obilježava 17.05. - Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva. 

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva obilježava se 17. maja, na godišnjicu potpisivanja Prve međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine, i na dan formiranja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) u Parizu.

Cilj obilježavanja Dana telekomunikacija i informacionog društva u svijetu jeste afirmacija informaciono-komunikacionih tehnologija, s obzirom na značaj koji ove tehnologije imaju u savremenom društvu.

Svake godine, Međunarodna unija za telekomunikacije bira aktuelnu temu kojom se obilježava ovaj značajan datum. Budući da je pandemijska kriza izazvana virusom COVID-19 ne samo istakla bitnu ulogu informacionih i telekomunikacionih tehhnologija za uspješno funcionisanje društava u cjelini, već je u prvi plan iznijela zapanjujuće digitalne nejednakosti između i unutar zamalja. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva nosi naziv "Ubrzavanje digitalne transformacije u izazovnim vremenima".

U protekloj godini je pred informatičke i telekomunikacione kompanije i u našoj zemlji postavljen ogroman izazov. Pokazana je spremnost da se odgovori na sve zahtjeve korisnika u veoma kratkom roku, te da se u okviru društveno odgovornog poslovanja pruži podrška svim važnim sistemima koji su zbog pojave pandemije doživjeli veliki pritisak, prvenstveno zdravstvenom i obrazovnom sistemu, ali i svim ostalim kategorijama društva kojima je podrška bila potrebna, te se na najjasniji način pokazalo  koliki je značaj IKT sektora u zajednici.

Upravo prethodna godina učinila je vidljivijom potrebu za kontinuiranim ulaganjem u razvoj modernih tehnologija i razvoj digitalnih servisa, kao i potrebu za kvalitetnim internet konekcijama, u šta telekom kompanije i ulažu znatna sredstva konstantno godinama unazad. Pandemija virusa korona, svakako je dodatno ubrzala proces digitalne transformacije u BiH, te samim tim postavila i dodatne zahtjeve pred IKT kompanije koje su nosioci ove vrste tehnoloških promjena modernog doba.

"Dakle, osim obaveze pružanja najsavremenijih, pouzdanih i kvalitetnih usluga svojim korisnicima, zadatak telekoma je da obezbijedi stabilnu i kvalitetnu infrastrukturu za digitalizaciju privrede, a to podrazumijeva ulaganje u optičku pristupnu mrežu, razvoj infrastrukture za mobilne mreže kao preduslov za razvoj IoT aplikacija, te razvoju naprednih cloud servisa, IKT rješenja i uopšte promociju tehnoloških inovacija. Svakako, vrijeme izazova je i vrijeme u kojem bi se moralo ubrzati donošenje novih zakona i standarda iz oblasti informacionih tehnologija kao i definisanje strateških partnerstava", saopćili su iz VTK BiH.

Saradnja sa vodećim poslovnim subjektima u oblasti IKT, garancija je uspjeha i institucionalne i sistemske podrške malim i srednjim preduzećima, inovativnim idejama i kreativnim rješenjima koja treba povezati i na taj način stvoriti bazu znanja i praktičnih iskustava koji će služiti transformaciji naše privrede i boljim uslovima za razvoj društva znanja i novih vještina koje bi omogućile brži privredni i društveni napredak.

Zahvaljujući prilagodljivosti IKT sektora brzim promjenama kakve se na ovom polju dešavaju u posljednjim decenijama, ovaj sektor u BiH je spreman da svojim korisnicima i cjelokupnoj zajednici obezbijedi sve pogodnosti koje nude moderne tehnologije, čineći tako život kvalitetnijim, lakšim i boljim i što je najbitnije, svima dostupnim, navodi se u saopćenju.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza