Svjetsko prvenstvo počinje danas u Rusiji

14.06.2018. 09:57 / Izvor: Oslobođenje
Svjetsko prvenstvo počinje danas u Rusiji

Rusija će na otvaranju Mundijala igrati protiv Saudijske Arabije, s kojom je igrala samo jednom.

Svim navijačima i ljubiteljima fudbala širom svijeta - dobrodošli. Velika je čast i privilegija biti domaćin ovakvog takmičenja. Želimo da ovaj događaj slavi emociju i strast. Vjerujemo da ćete uživati ne samo diveći se igrama fudbalera i timova već i u blagodetima Rusije, njene kulture i druželjubivošću naroda. Uradili smo sve da se svaki navijač, igrač, trener, bilo ko uključen u prvenstvo osjeća kao kod svoje kuće. Dobro došli na Svjetsko prvenstvo, poruka je ovo Vladimira Putina, predsjednika Rusije, uoči početka Svjetskog prvenstva u ovoj zemlji.

Dobra priprema

Vrijedi istaći da je Putin, nakon upućene poruke dobrodošlice svim ljubiteljima fudbala, pozvao i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da i on prisustvuje Mundijalu, te da je i on dobrodošao.

Rusi su obećali da će ovo biti jedno od najbolje organizovanih prvenstava, a mi se nadamo i da će biti tako. Upravo će domaćin, kako je to i običaj, igrati na otvaranju, a protivnik izabranicima Stanislava Cherchesova bit će Saudijska Arabija na stadionu Lužnjiki u Moskvi.

Domaćin Rusija je pod velikim pritiskom, a dodatna presija je što je tim bez pobjede osam mjeseci. Rusi su 7. oktobra 2017. savladali selekciju Južne Koreje sa 4:2, a od tada su upisali četiri poraza i tri remija.

Problem Rusije bi mogli biti izostanci, a selektor Cherchesov na Mundijalu neće moći računati na Aleyandera Kokorina, Georgija Dzhikiya i Viktora Vasina.

Jedna od glavnih uzdanica Rusije bit će iskusni napadač Artem Dzyuba, koji je obećao navijačima veliko zalaganje i pobjedu.

"Dobro se pripremamo za turnir i želimo pobijediti. Za nas je ovo najvažniji događaj u našim životima, potrebna nam je podrška cijele zemlje. Borit ćemo se, dat ćemo sve od sebe i neka se na kraju nastupa ocijeni kakvi smo bili", kazao je Dzyuba.

Veznjak Saudijaca Yahya al-Shehri je kazao da vjeruje u iznenađenje koje može prirediti njegov tim.

"Prije svega, moramo se usredotočiti na našu igru. Nadam se da ćemo moći pobijediti Rusiju. Mislim da će utakmica protiv Rusije biti vrlo teška. Rusija je dobar tim s velikim igračima. Oni su ujedinjeni i snažni, posebno u odbrani", istakao je Al-Shehri.

Jedini meč u historiji Rusija i Saudijska Arabija odigrale su 1993. godine, a slavila je Arabija rezultatom 4:2. Meč je bio prijateljskog karaktera. U grupi A Rusija se može nadati prolazu dalje, barem prema tradiciji, jer domaćin prvenstva nikada, osim Južne Afrike 2010, nije ispao u prvoj fazi.

Sedam od devet

Ono što Rusima ne ide u prilog jeste da je domaćin samo jednom osvojio šampionat i to Francuska 1998. godine. Od raspada Sovjetskog saveza Rusija ima samo dvije pobjede na svjetskim prvenstvima i to sa 6:1 u Kamerunu 1994, te sa 2:0 protiv Tunisa 2002.

Saudijska Arabija samo je jednom sačuvala mrežu na 13 utakmica na svjetskim prvenstvima, a to je bilo u njihovoj pobjedi protiv Belgije u junu 1994, rezultatom 1:0. Također, Arapi nisu uspjeli postići gol u sedam od posljednjih devet utakmica na turniru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza