Kako i gdje možete najbolje promatrati meteorsku kišu Perzeida iznad BiH

11.08.2020. 12:24 / Izvor: bljesak.info
Kako i gdje možete najbolje promatrati meteorsku kišu Perzeida iznad BiH

Meteorska kiša Perzeida će svoj maksimum imati između 11. i 13. kolovoza, s vrhuncem pred zoru 12. kolovoza.

''Meteorska kiša Perzeida će svoj maksimum imati između 11. i 13. kolovoza, s vrhuncem pred zoru 12. kolovoza'', kaže u razgovoru za Bljesak.info Adela Subašić Kopić iz Astronomskog društva ORION.

Adela dodaje kako meteore ovog roja možemo promatrati već sedam dana prije i sedam dana poslije maksimuma. Za Bljesak.info je otkrila kako i kada najbolje možete ''uhvatiti'' meteorsku kišu.

''Najbolje ih je promatrati pred zoru u doba maksimuma, mada će Mjesec u fazi posljednje četvrti svojim sjajem ometati opažanje slabijih meteora. Za promatranje meteora vam ne treba nikakva posebna oprema, osim one koju svi imaju - vaše oči'', kaže Adela.

Dodaje kako je ključna i lokacija.

''Potrebno je odabrati lokaciju koja je maksimalno udaljena od gradske svjetlosti, dobro se utopliti, pripremiti hranu i piće i uživati u pogledu. Naše iskustvo govori da je najbolje leći naprimjer na neku ležaljku i gledati u nebo, jer meteori prolijeću jako brzo tako da ne možete očekivati da netko ugleda meteor i da vam to kaže, a onda da Vi podignete glavu i vidite isti. Međutim, ako vam je pogled uperen ka nebu zasigutno da ćete uhvatiti bar nekoliko proleta ovih sjajnih nebeskih tijela)'', ističe naša sugovornica.

Napomenula je kako se ove godine očekuje nekih 40 meteora na sat.

''Perzeidi potiču od materijala koji je na svojoj putanji oko Sunca izbacila periodična kometa Swift-Tuttle. Ona oko Sunca obiđe jednom u 133 godine i posljednji put je bila u našem susjedstvu 1992. godine. Sljedeće približavanje je 2135. godine. Perzeidi su karakteristični po zelenoj i zelenoplavoj boji tragova koja potiče sagorijevanja magnezija. Oni Perzeidi koji prodru u niže slojeve atmosfere pokazuju u tragovima i žutoljubičastu boju'', zaključuje naš razgovor Adela Subašić Kopić iz Astronomskog društva Orion.

(Foto: bljesak-info)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza