Općina Stari Grad dala dozvolu da se u Bistrik-kuli otvori kafić

28.05.2018. 15:16 / Izvor: Akta.ba
Općina Stari Grad dala dozvolu da se u Bistrik-kuli otvori kafić

Općina Stari Grad je putem javnog poziva dodijelila Bistrik kulu na Trebeviću, u kojoj je bio smješten opservatorij, firmi Job Invest za otvaranje ugostiteljskog objekta.

Općina Stari Grad je putem javnog poziva dodijelila Bistrik kulu na Trebeviću firmi Job Invest za otvaranje ugostiteljskog objekta.

Zbog odluke Općine Stari Grad Sarajevo da se objekat od historijskog značaja, tvrđava koja je nekad bila astronomski opservatorij, mogla postati ugostiteljski objekat, oštro ju reagovalo Astronomsko društvo Orion.

"Pretvoriti to u kafanu radi desetak pijanaca, jer u taj prostor ne može stati više od par stolova je zločin biblijskih razmjera. Kao u seriji "Zločinački umovi", očigledno imamo posla sa ljudima kojima ništa nije sveto. Oni možda pravno mogu da urade sve to što su naumili, ali etika i moral tu ne stanuju. Mi ćemo se, kao Astronomnsko društvo Orion boriti svim snagama da se ova namjera obori", kazao je Muhamed Muminović, predsjednik Astronomskog društva Orion.

Muminović, koji je i predratni direktor i osnivač Astronomske opservatorije, podsjeća da su generacije mladih godinama gradile Astronomsku opservatoriju, tokom opsade je srušena, a sada se po drugi put ubija.

"Dignimo svi glas protiv toga. Nemojmo dozvoliti da nas mračnjaci vraćaju u srednji vijek i Opservatoriju koja je bila svjetionik nauke u bivšoj država srozavaju na šumski bircuz. Za one koji ne znaju, gore sada nema vode, nema struje, nema kanalizacije, trebaju prilične pare da se objekat dovede u kakvo, takvo stanje da bi se koristio za bilo što. Ko to želi uložiti ili oprati pare? I to je pitanje koje se postavlja", ističe on. 

Kao osoba koja je utemeljitelj Opservatorije, poručuje da je ogorčen i na samu ideju da se ovako nešto uradi.

"Umjesto da su se pobrinuli da se nađu sredstva za obnovu (a radi se o nekih pola miliona maraka za Bistrik kulu) birokrate su odlučile da im je bolje da uzmu stotinjak maraka za mjesečni najam. Grozno i nevjerovatno", kaže Muminović.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je u izjavi za N1 televiziu da je  društvo "Orion" 2010 godine dobilo prostor Bistrik-kule na zakup. Željeli su raditi na obnovi opservatorije. Šest godina kasnije, priča Hadžibajrić, tražili su raskid ugovora.

"Meni ljudi došli i ispričali da hoće da obnove opservatorije. Rekoh - nikakav problem. Izašli na Vijeće, i Vijeće im dodijelilo. Evo i ugovora ovdje. Nakon šest godina, to isto društvo je vratilo to jer nisu uspjeli u tom periodu nikoga da nađu", kaže Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije