Večeras djelomično pomračenje Mjeseca

16.07.2019. 13:34 / Izvor: Akta.ba
Večeras djelomično pomračenje Mjeseca

Pomračenja Mjeseca su bezopasna i mogu se gledati golim okom, dvogledom ili manjim teleskopom. Tokom ovog pomračenja bit će pomračeno oko 65% mjesečevog diska.

U noći sa 16. na 17. juli (utorak na srijedu) iz većeg dijela Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike moći će se posmatrati djelimično pomračenje Mjeseca, piše FBL.ba.

Pomračenje Mjeseca nastupa kad naš prirodni satelit uđe u sjenku Zemlje, tj. kad se naša planeta nađe tačno između Mjeseca i Sunca. Kada Mjesec putuje tako da mu je samo jedan dio pomračen, tada govorimo da je to djelimično ili parcijalno pomračenje. Totalno pomračenje se dešava kad Mjesec potpuno uđe u sjenku Zemlje.

Pomračenje počinje ulaskom u polusjenku, a zatim u sjenku naše planete. Posmatrač sa sjeverne hemisfere opazit će da Mjesec postepeno počinje da tamni sa lijeve strane (od istoka). Ulazak u polusjenku se ne primjećuje golim okom.

Kada Mjesec u potpunosti uđe u zemljinu sjenku (totalno pomračenje) on se jako zatamni. Međutim, i dalje ga vidimo u crvenkastoj boji. Zemljina atmosfera se ponaša poput sočiva i jače prelama crvene valne dužine, pa ta svjetlost obasjava Mjesec. Mjesečeva pomračenja su rjeđa od sunčevih, ali se zbog veličine sjenke Zemlje mogu uvijek vidjeti na gotovo cijeloj polukugli gdje je noć.

Pomračenja Mjeseca su bezopasna i mogu se gledati golim okom, dvogledom ili manjim teleskopom. Tokom ovog pomračenja bit će pomračeno oko 65% mjesečevog diska.

Zbog nestabilnog vremena Astronomsko društvo neće organizovati javno posmatranje ovog fenomena, ali svakako preporučujemo da pogledate sutra u nebo makar ispred svojih domova i uživate u prizoru ukoliko to vremenske prilike budu dozvoljavale.

Elementi pomračenja za BiH su slijedeći:

Ulazak Mjeseca u polusjenku: 20:43 sati
Ulazak Mjeseca u sjenku: 22:01 sati
Makismalna faza pomračenja: 23:30 sati
Izlazak Mjeseca iz sjenke: 00:59 sati (17.juna)
Izlazak Mjeseca iz polusjenke: 02:17 sati

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza