Paučko jezero nadomak Kladnja – pravi mali raj za oči

23.09.2020. 09:28 / Izvor: BHRT
Paučko jezero nadomak Kladnja – pravi mali raj za oči

Brojne su i biljne vrste koje jezero čine bogatim. Među njima i neke izuzetno rijetke.

Jesen može biti divna za posjetu prirodnim ljepotama BiH. Planina Konjuh obiluje mnogima od njih za svako doba godine.

Samo desetak kilometara od Kladnja nalazi se pravi mali raj za oči. Gorsko oko ili Paučko jezero smjestilo se podno Konjuha. Bogata šuma i biljke koje rastu u njemu odražavaju se na vodi i daju mu pomalo bajkovit izgled. Približite li se sasvim blizu, vidjećete čitava jata različitih vrsta riba.

Gorsko oko jedno je od dva prirodna jezera na području Tuzlanskog kantona. Njegova specifičnost su tri izvorišta i veoma bogat biljni i životinjski svijet. U posljednje vrijeme urađeno je mnogo toga na raščišćavanju područja oko jezera, a kako bi što veći broj ljubitelja prirodnih bogatstava imao što bolji pristup.

“Nalazi se u Zaštićenom pejzažu što je veoma bitno što se tiče nas, znači uposlenika i sve tri opštine koje gravitiraju unutar pejzaža, odnosno kantona za odmor, rekreaciju i ubuduće, jer rađene su neke studije da će se obogatiti i riblji fond i infrastrukturni fond što je sa nekim možda i manjim kućicama, šadrvanima, stolovima…”, ističe Dževad Softić, nadzornik u Zaštićenom pejzažu Konjuh.

Dodaje da je nadmorska visina idealna za turizam, te da su prije dvije godine uredili plato, stavili info table, uredili okolo šetnicu, te druge prateće sadržaje.

Brojne su i biljne vrste koje jezero čine bogatim. Među njima i neke izuzetno rijetke.

“Nalazi se na ovom dijelu gorki trolist. To je endemska vrsta koja se, kako ja znam, ima na još jednom, na dva mjesta u BiH i uopšte na Balkanu. Ona je rijetkost tako da je i s te strane zanimljivo jezero. Treba ga sačuvati i očuvati za naredne generacije”, naglašava Softić.

Predio Zaštićenog pejzaža Konjuh prava je riznica ljepota u kojima se može uživati tokom cijele godine. Gorsko oko ili Paočko jezero nezaobilazna je tačka ovog dijela planine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza