Virtualni muzej starih zanata – novost u turističkoj ponudi Sarajeva

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Virtualni muzej starih zanata – novost u turističkoj ponudi Sarajeva

Danas na Baščaršiji mnoge ulice nose nazive po starim zanatima od kojih veliki broj više ne postoji.

05.10.2020. 12:42 / Izvor: Akta.ba

Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine DIGI.BA Sarajevo, uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo, predstavlja javnosti inovativni Virtualni muzej starih zanata, saopćilo je to udruženje.

Promocija i prezentacija projekta najavljena je za 6. oktobar u Brusa bezistanu koji djeluje u okrilju Javne ustanove Muzej Sarajeva. Kustosi tog muzeja učestvovali su u pripremi sadržaja.

Cilj projekta je da upozna korisnike s tradicijom zanata s Baščaršije i doprinese očuvanju uspomene na nekadašnje zanate.

Putem Virtual Reality (VR) i desktop aplikacije, korisnici se u ovoj verziji detaljno upoznaju sa zanatima koji su pred nestankom - četkarskim, kazaškim i bozadžijskim.

"Osim toga, mogu saznati i informacije o historijskom razvoju zanata u Sarajevu te naučiti šta rade zanatlije čija imena nam više nisu prepoznatljiva", izjavila je prof. dr. Selma Rizvić, autorica i koordinatorica projekta.

Izuzetan doprinos projektu dali su glumac Adnan Hasković, kao i reditelj Ahmed Imamović, a scenario potpisuje Fatmir Alispahić. Grafički i web-dizajn projekta djelo je Aide Sadžak, dok je aplikaciju programirala Ivona Ivković Kihić. Muziku za aplikaciju Virtualnog muzeja starih zanata napisao je Emir Bukovica.

Pod imenom BUKOWSKEE objavljena je Emirova pjesma "Mahala zna" kao svojevrsna medijska podrška ovom projektu. Za ovu pjesmu je Udruženje DIGI.BA, osim standardnog HD formata, uradilo i prvi Virtual Reality (VR) video spot u Bosni i Hercegovini te na ovaj način pionirski doprinijela uvođenju IT tehnologija u muzičku i video produkciju.

Kadrove za spot je snimao Bojan Mijatović, a montaža i compositing djelo su Selme Rizvić.

Umjetnik Emir Durmišević je uradio ilustracije koje su korišćene u Virtualnom muzeju starih zanata.

"Zahvalan sam profesorici Rizvić na ukazanom povjerenju i prilici da svojim ilustratorskim umijećem doprinesem ovom, ali i drugim sličnim projektima u budućnosti", rekao je Durmišević.

Sadržaj ovog novog virtualnog turističkog sadržaja u Kantonu Sarajevo dostupan je na web-stranici: VIDEO

Prve informacije o zanatima u Sarajevu pojavljuju se svega nešto manje od tri decenije nakon osnivanja grada i odnose se na 1489. godinu, kada je urađen popis Bosanskog sandžaka.

U narednom popisu iz 1530. godine, broj zanata naglo raste, već tada im se broj više nego udvostručio, preciznije, navedeno je njih četrdeset.

Tokom XVI stoljeća javljaju se i nove zanatlije poput čelengira, bičakčija, sapundžija, nanuldžija, kazaza, mudželita, samardžija, mejhandžija, kahvedžija, taščija.

Ista praksa nastavlja se i u XVII stoljeću, kada se ponovno spominje nekoliko novih zanata - zvonara, kantardžija, sahadžija, jorgandžija, abadžija, češljara, nakaša i drugih.

Uprkos brojnim teškoćama, pojavi različitih bolesti i čak dvanaest velikih požara, Sarajevo i njegova privreda su tokom XVIII stoljeća bili u konstatnom usponu.

Danas na Baščaršiji mnoge ulice nose nazive po starim zanatima od kojih veliki broj više ne postoji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza