Kakva je kvaliteta vode i životnih uvjeta na kopu Vihovići? (VIDEO)

11.06.2021. 11:17 / Izvor: Fena
Kakva je kvaliteta vode i životnih uvjeta na kopu Vihovići? (VIDEO)

U organizaciji Ekološke udruge "Eko kop" iz Mostara započela je ekološka akcija ispitivanja kvalitete vode i životnih uvjeta na lokalitetu jezera na rudarskom površinskom kopu Vihovići.

U organizaciji Ekološke udruge "Eko kop" iz Mostara započela je ekološka akcija ispitivanja kvalitete vode i životnih uvjeta na lokalitetu jezera na rudarskom površinskom kopu Vihovići.

Jezero je već odavno enigma zbog višegodišnjih tvrdnji o njegovoj zagađenosti zbog čega je i provedena akcija stručnog i profesionalnog ispitivanja, koja će, kako vjeruju ekološki aktivisti, pobiti takve tvrdnje.

Uzeti su uzorci vode i mulja kako bi se ispitala biokemijska kvaliteta vode te je ulovljeno par primjeraka ribe iz jezera kako bi se utvrdila kvaliteta prirodnog ambijenta u kojem one obitavaju.

Svi prikupljeni uzorci poslat će se na analizu u licencirane ustanove, a rezultati testiranja bit će javno objavljeni, čime će se, kako kažu iz "Eko kopa", konačno demistificirati priča o zagađenosti jezera.

Akcija je provedena u suradnji s roniocima i ribarima iz Ekološko-ronilačkog kluba "Leut" Mostar i Ribolovnog društva "Neretva 1933".

Predsjednik Udruge "Eko kop" Vjekoslav Novak kazao je kako je riječ o drugoj po redu akciji koju su provele te ekološke udruge, nakon što su u ožujku ove godine zajedno posadili stotinu lipa posvećenih mostarskim rudarima.

"Ove akcije nastavak su naših težnji da od ovog prostora napravimo sportsko-rekreacijski centar Vihovići na dobrobit svih nas", kazao je Novak za Fenu.

Pored stvaranja uvjeta za rekultivaciju i uređenje sportsko-rekreacijskog centra cilj aktivnosti je, kako kaže glasnogovornik i voditelj projekata "Eko kopa" Mostar Branislav Stojkić, konačno utvrditi je li jezero onečišćeno.

"Cilj naše ekološke akcije je uzimanje uzoraka s lokaliteta površinskog kopa u Vihovićima kako bi demistificirali priču koja se već godinama ponavlja da je ovo jezero zagađeno. Mi kao ekološki aktivisti vjerujemo da to nije tako i upravo ovom akcijom želimo razuvjeriti sve one koji tvrde da je jezero zarazno", izjavio je za Fenu Stojkić.

U prilog tomu, kako kaže Stojkić, ide i to što su oko jezera primijećena stanište različitih ptica, pataka, žaba, a tu su i primjeri ribara koji su u jezeru ulovili kapitalne primjerke različitih riba.

Aktivisti Ekološke udruge "Eko kop" su mještani Vihovića, Rudnika i Orlaca koji su se prije nekoliko mjeseci okupili s jedim zajedničkim ciljem - zaustaviti divlje, ilegalne deponije koje su se stvarale na tom području i pokušati izvršiti njihovu sanaciju.

Želja im je, kako kaže Stojkić, povećati svijest građana Mostara da se u njihovoj okolici, samo dva kilometra od centra, nalazi jedna prekrasna prirodna oaza.

"Jezero je središte vizije mještana Vihovića, Rudnika i Orlaca i svih naših prijatelja ekologa. Bit je ovaj cijeli prostor eksploatirati u jedan sportsko rekreacijski centar", ustvrdio je Stojkić.

Ronilačku ekipu predvodio je voditelj postrojbe za spašavanje na vodi Civilne zaštite HNŽ Dragan Popovac. Oni su ispitali različite parametre na određenim dubinama, kao i temperaturu i stupanj zamućenosti jezera.

"Napravili smo prvi put jedan istraživački zaron s ciljem ispitivanja vidljivosti, temperature vode i uzimanja uzoraka. Temperatura vode je na površini danas 23, a na dubini od 16 do 20 metara, bilo je 13 stupnjeva. Vidljivost je prvih pet metara solidna, između pet i deset odlična, deset do petnaest je podnošljiva, a preko toga dosta mutna i mračna", kazao je Popovac.

Uočeno je i par riba u prvom, toplom sloju, dok je dno prekriveno muljem.

"Preko 15 metara mulj je taman i vjerojatno je u pitanju ugljena prašina - kazao je Popovac. Uzeli smo uzorke s 10 do 15 metara dubine koje ćemo testirati i vidjeti je li voda zagađena", istaknuo je.

Na površinskom kop danas zatvorenog rudnika mrki ugljen eksploatirao se do sredine 90-ih godina prošloga stoljeća.

Pred kraj rada rudnika problem je počela stvarati voda koja je dolazila iz Neretve. U početku se to rješavalo pumpama, no nakon određenog vremena to više nije bilo moguće, jer je voda prebrzo navirala pa se na prostoru kopa stvorilo akumulacijsko i umjetno jezero.

Prije desetak godina na Vihovićima je završena prva faza sanacije, a sada bi trebala početi rekultivacija cijelog tog područja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza