Sesar: Nije bilo pomora ribe u rijeci Radobolji

20.08.2015. 09:55 / Izvor: Akta.ba
Sesar: Nije bilo pomora ribe u rijeci Radobolji

Grad Mostar će osigurati dio novčanih sredstava za materijalne troškove rada cisterne sa kisikom. U toku izgradnje kanalizacijskog kolektora u Mostaru pojavile se priče o masovnom pomoru ribe.

Grad Mostar je u sklopu projekta "WATSAN"  zaštite kvaliteta vode rijeke Neretve sklopio Ugovor s izvođačem radova Amitea d.o.o. Mostar za izgradnju dijela kanalizacijskog kolektora na potezu od Šemovca do Balinovca, čija trasa ide Franjevačkom ulicom ukupne vrijednosti od oko 1.500.000 KM, a radovi se izvode na dijelu trase od mosta na rukavcu Radobolje do I. Osnovne škole, navodi se u saopćenju Grada Mostara. 

Prema projektu kanalizacijske cijevi prolaze ispod mosta na rukavcu Radobolje u produžnom smjeru na dubini oko 2,5 metra ispod dna korita rukavca. Radovi na izgradnji ovog dijela trase se isključivo mogu obavljati kada nema vode u rukavcu Radobolje.

"S obzirom da je sam vodostaj u rukavcu Radobolje na biološkom minimumu, smatramo da je sada najpogodnije vrijeme za izvođenje predviđenih radova, imajući u vidu da za završetak projekta imamo vrlo kratak rok, a to je 30. novembar 2015. godine", kazao je nadzornik radova na izgradnji kanalizacijskih kolektora Tihomir Sesar.

Izvođač radova 10 avgusta 2015. godine u 10.30 sati izvršio je zatvaranje desnog rukavca Radobolje na mostu u ul. Kraljice Katarine, radi izvođenja radova na iskopu za polaganje kanalizacione cijevi na lokaciji ispod mosta na desnom rukavcu Radobolje u Franjevačkoj ulici.

Ovaj iskop radi se ispod korita rukavca i to ručno i jedino ga je moguće izvesti kada u koritu nema vode.

Istog dana u 15.40 sati predstavnici Udruge "Neretva 1933", odnosno predsjednik sekcije Jurica Čorić došao je na mjesto događaja i izričito zahtijevao od izvođača radova da ponovno pusti vodu u rukavac s obrazloženjem da će doći do pomora riblje mlađi što je izvođač i učinio, te obustavio radove na daljnjem iskopu.

"Dan poslije zaprimio sam poziv od poljoprivredne inspektorice HNK Milenke Trifković da se izvrši očevid na mjestu događaja. Očevid je započeo u 10.00 sati i završio sat poslije. Inspektoru su na uvid pružena sva potrebna odobrenja i obrazložen sam projekt i rok do kojeg moramo završiti projekt. Na zahtjev inspektorice istog dana održan je sastanak sa predstavnicima Upravnog odbora Udruge 'Neretva 1933' koji je započeo u 13.00 sati, a završio u 14.00 sati", rekao je Sesar.

Na sastanku se raspravljalo kako riješiti ovaj problem i zaključeno je da se izvrši produbljenje korita rukavca na tri lokacije kako bi se tu mogla skupiti riblja mlađ i prebaciti u Radobolju, što je isti dan Izvođač uradio na lokacijama koje je odredio predstavnik Udruge, te da se ponovno zatvaranje rukavca Radobolje izvrši 13. avgusta 2015. godine u 16.00 sati kako bi se riba sakupila u pripremljene bazene, a zatim Udruženje sa svojim ljudstvom izvršilo sakupljanje riblje mlađi i prebacili je u rijeku Radobolju, a da će Grad sa svoje strane osigurati dio novčanih sredstava za materijalne troškove rada cisterne sa kisikom i dr.

Dana 13. avgusta 2015. godine u 18.00 sati dobili smo obavijest od Udruge da su izvršili sakupljanje i prebacivanje riblje mlađi, nakon čega su nastavljeni radovi na izgradnji kanalizacije.

"O medijskim navodima o broju uginule ribe ne bih komentirao, jer nisam stručnjak za to, ali želim skrenuti pozornost da nisam vidio tu uginulu ribu, kako se navodi u pojedinim medijima", dodao je Sesar.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti