Kordić: Cilj nam je brendirati Hercegovinu kao turističku regiju

26.05.2022. 15:00 / Izvor: Fena
mostar hercegovina

Prva Međunarodna stručna konferencija iz oblasti turizma i zaštite okoliša, čija je tema bila turistički potencijali Mostara i Hercegovine, održana je u četvrtak u Mostaru.

Prva Međunarodna stručna konferencija iz oblasti turizma i zaštite okoliša, čija je tema bila turistički potencijali Mostara i Hercegovine, održana je u četvrtak u Mostaru.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Grada Mostara, u organizaciji udruga „Naš Rodoč”, „Naša Radobolja”, „Eko Kop” i „Zvonigrad”. Okupila je stručnjake, profesore i turističke djelatnike te gradonačelnike paneliste iz Solina, Zadra, Osijeka i Ljubuškog.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić podsjetio je kako je upravo turizam strateška grana razvoja Mostara.

"Interesantna je priča da su ovu konferenciju inicirale naše četiri udruge, aktivne po pitanju turizma. Bit će prezentirano više projekata i onda ćemo istražiti naše mogućnosti kako bi to ostvarili", izjavio je Kordić.

Gradonačelnik je naglasio kako Mostar je koncept nove gradske uprave brendiranje i povezivanje Hercegovine kroz turizam, s primarnim ciljem da Mostar postane prepoznatljiva turistička destinacija u kojoj bi se gosti iz cijeloga svijeta zadržavali tri, pet ili više dana.

"Mostar je sjedište HNŽ-a te gravitacijsko središte Zapadnohercegovačke županije i cilj nam je da mi kao središte budemo lideri i poguramo tu priču turističkog brendiranja. Ne treba nam se događati ono što sada imamo, a to je da ljudi dolaze u posjetu Međugorju, Mostaru i Kravici i onda s tim ta turistička priča završi. To je nama neprihvatljiv koncept", zaključio je Kordić.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić je rekao kako su Mostar i Osijek dva slična grada te kako se raduje suradnji.

konferencija mostar

"Po pitanju turizma, mislim da imamo puno stvari gdje još možemo produbiti suradnju. Mostar i Osijek su sveučilišni centri, gospodarska, kulturna, zdravstvena središta svojih regija. Mislim da kroz određena iskustva ta suradnja može biti bolja i plodonosnija. Zato i jesmo postali gradovi prijatelji i siguran sam da će se to u budućnosti vidjeti", ustvrdio je osječki gradonačelnik.

Zamjenik solinskog gradonačelnika Ivica Rakušić ukazao je na sličnosti Solina i Mostara.

"Solin i Mostar imaju veliki broj poveznica. Naime, oba grada imaju bogatu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, a ono što je meni zanimljivo je industrijska baština. I Solin i Mostar imaju naslijeđenu tešku baznu industriju. Mislim da će biti zanimljivo vidjeti na koji način možemo reinterpretirati taj prostor i prilagoditi ga za drugi sadržaj", izjavio je Rakušić.

Po njegovim riječima, uz pomoć europskih sredstava moguće je taj napušteni industrijski prostor ponovno staviti u funkciju.

"Veselim se konkretizaciji suradnje između Mostara i Solina. Mostar je prekrasan i bogat grad, dodir istoka i zapada daje mu posebnu draž te, po meni, i dalje ima neotkriveni turistički potencijal", kazao je Rakušić.

Na konferenciji o turizmu sudjelovao je i gradonačelnik Zadra Branko Dukić, koji je govorio o iskustvima tog jadranskog grada.

"Želimo unaprijedit postojeće dobre odnose između Mostara i Zadra. Uvijek je dobro čuti i drugačija razmišljanja jer svaki grad koji se razvija mora obilaziti druge gradove, kako bi podijelio i dobio iskustva", kazao je zadarski gradonačelnik.

Mostar i Hercegovine imaju ogroman turističkih potencijal, izjavio je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

"Morate turizam brendirati i marketinški dobro predstaviti kako bi otvorili novu gospodarsku granu koja će odmah povećati broj zaposlenih te povećati prihode. Mislim da su Mostar i Hercegovina na jako dobrom putu", poručio je Anušić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti