Lukomir

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Najljepša sela Bosne i Hercegovine na evropskoj turističkoj karti?

Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH "Alterural" i projekt USAID Turizam organiziraju prezentaciju u povodu pokretanja projekta "Najljepša sela Bosne i Hercegovine".

05.07.2022. 10:27 / Izvor: Agroklub

Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH "Alterural" i projekt USAID Turizam organiziraju prezentaciju u povodu pokretanja projekta "Najljepša sela Bosne i Hercegovine" koja će se održati sutra, 5. jula, u 11 sati u Gradskoj vijećnici u Mostaru. Cilj ove konferencije je predstavljanje projekta široj javnosti i informiranje predstavnika općina o pravilima i načinu prijave, saopćeno je iz Grada Mostara.

"Najljepša sela" koncept je koji je uvelo francusko udruženje Les Plus Beaux villages de France (LPBV) 1981. godine s ciljem popularizacije ruralnih naselja kroz očuvanje njihovog nasljeđa i promoviranje ekonomskog potencijala. Italija, Švicarska i Libanon samo su neke od zemalja koje su prepoznale važnost ovog koncepta i uspješno ga implementirale.

Glavni ciljevi projekta "Najljepša sela Bosne i Hercegovine" su očuvati bosanskohercegovačka sela prepoznavanjem njihove prirodne i kulturne baštine i sugeriranjem politika očuvanja lokalnim zajednicama, promovirati bh. sela podizanjem svijesti o njihovim prirodnim ljepotama i jedinstvenom kulturnom naslijeđu, razvijati ih jačanjem njihove prisutnosti na lokalnoj i evropskoj turističkoj karti i doprinijeti socio-ekonomskom razvoju ruralnih područja, te ponuditi nove ekonomske prilike i alternativu odlasku mladih iz ruralnih područja.

Aktivnost "Najljepša sela Bosni i Hercegovini" podržava USAID kroz Projekt razvoja održivog turizma u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza