Pogled iz dajak čamca očarava turiste

18.08.2022. 07:37 / Izvor: Glas Srpske
Čamac

Kako je najavljeno, početkom rujna bit će raspisan javni oglas za izvođače radova na izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru, te sva ostala dinamika planiranih radova ovisi o istom.

Čaroban pogled na tvrđavu Kastel, kupanje na obalama Vrbasa i uživanje u zalasku sunca, samo su dio ugođaja koji pruža plovidba dajak čamcem, a ovog ljeta sve je veći broj turista koji su zainteresovani da Banjaluku razgledaju sa vode.

Dajak čamac je jedno od glavnih obilježja grada na Vrbasu, a Banjalučani kažu da boraviti u krajiškoj ljepotici, a ne provozati se tim čamcem, koji je jedinstven u svijetu, je isto kao i biti u Veneciji, a ne voziti se gondolom. 

Zahvaljujući otvaranju pristaništa na Abaciji, građanima i turistima olakšan je prevoz tim čamcem, a u Gradskoj upravi kažu da će u narednom periodu biti izgrađeno još jedno.

"Biće to na plaži u Srpskim toplicama, gdje će dajakaši moći jednostavnije da organizuju trke čamcima", kažu u Gradskoj upravi i dodaju da su zbog svoje specifičnosti ovi čamci značajni za očuvanje tradicije i razvoj turizma.

U “Dajak klubu” Banjaluka ističu da vožnju preferira omladina koja vodi zdrav život, ali i sve više turista koji su čuli za popularni banjalučki čamac i žele da uživaju u plovidbi, razgledanju i fotografisanju na rijeci.

"Riječ je o atraktivnom sportu, posebno kod mladih koji su uvijek zainteresovani za “krug” dajak čamcem. Vožnja je veoma dobra vježba za tijelo, jer ovaj sport uključuje rad mišića nogu i ruku. Sportisti je nazivaju “teretana na otvorenom”", kazao je sekretar u ovom klubu Boris Savić.

Prema njegovim riječima, novo pristanište riješiće brojne probleme za kojima se dajakaši susreću.

"Do sada smo imali problema, posebno kada je veći vodostaj, jer je tada opasnije ući u čamce. Izgradnjom pristaništa na Abaciji turistima i građanima je olakšan ulazak u čamce, a još jedno pristanište upotpunilo bi tu priču", kazao je Savić.

Ističe da, sa turističkog gledišta, pristaništa odgovaraju i brojnim kafićima i restoranima uz obalu Vrbasa, posebno kada turisti odluče da se odmore i probaju nešto iz gastronomske ponude grada.

I u Turističkoj organizaciji Banjaluka (TOBL) kažu da je dajak čamac, kao zaštitni znak grada na Vrbasu, osvojio srca turista.

"Veliki broj posjetilaca raspituje se, između ostalog, i za vožnju čamcem, jer je to doživljaj koji pamte po jedinstvenom pogledu na znamenitosti grada i koji, nesumnjivo, ovjekovječe predivnim fotografijama", rekao je vodič u TOBL-u Mladen Šukalo.

Ističe da ni poskupljenje vožnje nije uticalo da turiste koji žele sebi da priušte plovidbu Vrbasom.

"Vožnja je u odnosu na prošlu godinu skuplja za pet maraka, odnosno košta 15 KM po osobi", rekao je Šukalo, koji vjeruje će ovo ljeto oboriti rekordnu posjećenost iz 2019. godine.

Trka

U “Dajak klubu” su istakli da će tradicionalna trka dajakaša, na kojoj će učestvovati 32 takmičara, biti održana u nedjelju.

Prvi čovjek kluba Andrej Zamolo, koji je i višestruki šampion pomenutog takmičenja, ističe da će građani i posjetioci imati priliku da prisustvuju nesvakidašnjem događaju.

" "4Cross trka" je kružnog karaktera, gdje dolazi do kontakta čamaca, što gledaocima pruža uzbudljivo iskustvo", rekao je Zamolo i dodao da u jednoj trci učestvuju četiri takmičara, od kojih dva najbolja prolaze u sljedeći krug.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza