UPISAN U REGISTAR

Zaštićeno geografsko porijeklo glamočkog opanka

24.04.2023. 15:27 / Izvor: Akta.ba
glamočki opanak

Zaštićeno je geografsko porijeklo glamočkog opanka, tradicionalnog opanka s područja općine Glamoč - Glamoč na dlanu!

Od 13. aprila glamočki opanak, tradicionalni opanak s područja općine Glamoč je, uz podršku projekta USAID Turizam, upisan u Registar geografskih oznaka i imena porijekla pri Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

U sklopu projekta "Glamočki opanak kao turistički potpis Bosne i Hercegovine", u Etno domaćinstvu Nenadić u Glamoču održana radionica na kojoj je predstavljen navedeni projekt i postupak zaštite ovog jedinstvenog turističkog suvenira koji čuva tradiciju ovog podneblja.

"Ova oznaka nam znači priznanje dosadašnjih naših aktivnosti, truda i rada, kao i vidljivost. Pomaže nam da postanemo šire vidljivi, te predstavlja mogućnost da se uvezujemo s okruženjem i ostalim sredinama i razvijamo turizam," naveo je Siniša Šolak, predsjednik udruženja Tropolje i zapadne strane i nosilac projekta "Glamočki opanak kao turistički potpis Bosne i Hercegovine".

 

Miroslav Marić stručni saradnik za međunarodni žig iz Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine naglasio je značaj oznake geografskog porijekla za razvoj ruralnog turizma.

"Oznake geografskog porijekla utiču na razvoj ruralnih područja, što je u Bosni i Hercegovini jako zapostavljeno. Naravno doprinose i povećanju kvalitete u ruralnim područjima i donose profit obiteljima koje žive u tim područjima."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza