ekološka akcija

U Bihaću počela tradicionalna Ekoregata

09.05.2023. 10:43 / Izvor: Fena
ekoregata

Realizira se već četvrtu godinu.

U Bihaću je počela ovogodišnja "Ekoregata", tradicionalna ekološka akcija na inicijativu i u organizaciji Gradske turističke zajednice. Realizira se već četvrtu godinu, zahvaljujući prije svega entuzijazmu i angažmanu članova rafting agencija i savjesnih građana.

"Počeli smo gradskom etapom, odnosno od središta grada - kroz naselja Bakšaiš, Hatinac i Kralje. Naredne dvije sedmice nastavljamo sve do Grmuško - srbljanskog platoa, gdje je zadnja etapa. Svake nam se godine pridruže rafteri i građani Bosanske Krupe, tako da akcija pokriva veći dio toka rijeke Une. Najvažnije je da očistimo i uredimo što više prostora na i uz Unu, te da pošaljemo zajedničku poruku koliko volimo i pazimo svoju rijeku. Možda su ovakve inicijative i osnova za realizaciju našeg nastojanja da se zabrani upotreba plastičnih vrećica", kazao je savjetnik gradonačelnika Bihaća Armin Amidžić.

ekoregata

Brojni rafteri - učesnici Ekoregate potvrdili su kako su za vrijeme prve etape upravo pronašli najviše plastičnih boca i vrećica, iako su i sami rekli da je to djelimično uslovljeno decembarskim poplavama, kao i još uvijek visokim vodostajem.

Osim raftera, kajakaša i ronioca, akciji su se pridružili i članovi Udruženja "Unski smaragdi", te organizacije IPSIA. Oni su konkretno organizirali edukativne radionice i druženje za najmlađe građane Bihaća.

"Edukativne radionice su se odnosile na selektivno razvstavanje prikupljenog otpada, kao i na lanac ishrane, odnosno važnost održanja ravnoteže biodiverziteta. Pripremljene su i brojne druge aktivnosti za naše mališane, uključujući i postavljanje eko - poruka na Gradskoj otoci", rekla je Admira Alijagić iz "Unskih smaragda".

Organizacija IPSIA je također podržala akciju organizacijom zabavnih sadržaja i edukativnih igara za djecu i mlade.

ekoregata

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza