Festival srednjovjekovlja

Otkrijte bogatstvo srednjovjekovne Bosne u Muzeju bosanskog kraljevstva

08.06.2023. 09:27 / Izvor: Akta.ba
bosna

Muzej bosanskog kraljevstva nastavlja svoju misiju očuvanja i promocije bogate historije srednjovjekovne Bosne.

Muzej bosanskog kraljevstva nastavlja svoju misiju očuvanja i promocije bogate historije srednjovjekovne Bosne, a najnoviji korak u tom smjeru je najava Festivala srednjovjekovlja koji će se održati od 8. do 11. juna u Cazinu, gradu u kojem je smješten sam muzej.

Ovaj festival ima za cilj afirmirati građane, javnost i teme vezane za srednjovjekovnu bosansku državu, pružajući interdisciplinarni pristup historiji i omogućavajući posjetiteljima da se približe srednjovjekovnoj prošlosti na interaktivan i zanimljiv način.

Program Festivala srednjovjekovlja je koncipiran kao višedimenzionalno iskustvo koje uključuje istaknute historičare, arheologe i umjetnike koji su pronašli inspiraciju u događajima iz ovog doba, kao i u djelima, životima i sudbinama srednjovjekovnog čovjeka. Kroz razne forme izražavanja, poput diskusija, izložbi, predstava, radionica i predavanja, posjetitelji će imati priliku stupiti u interakciju s naučnicima i umjetnicima te bolje upoznati srednjovjekovnu bosansku državu.

Jedan od ključnih ciljeva ovogodišnjeg festivala je prezentacija i analiza ideoloških i mitoloških konstrukcija koje su oblikovale percepciju bosanskog srednjovjekovlja, kako kroz historiografiju tako i kroz medije. Kroz dekonstrukciju ovih konstrukcija, festival će se fokusirati na povratak izvorima kao čvrstim osnovama za tumačenje srednjovjekovlja. Uz to, Festival srednjovjekovlja će predstaviti i potencijalne smjernice za buduća otkrića i istraživanja koja mogu proširiti naša saznanja o ovom značajnom periodu bosanske historije.

Posebno mjesto na festivalu zauzima i predstavljanje suvremenih umjetničkih ostvarenja koja su inspirirana srednjovjekovnim periodom Bosne. Raznovrsnost ovih umjetničkih izraza, koji su se pojavili posljednjih godina na našem prostoru, pruža dragocjen doprinos očuvanju kulture sjećanja na bosansko srednjovjekovlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza