SVEČANO PROGLAŠENJE

Selo Lukomir jedno od najljepših sela u Bosni i Hercegovini

19.10.2023. 14:02 / Izvor: Akta.ba
lukomir

Udruženje ''Alterural'' i USAID Turizam organizirali su u srijedu svečano proglašenje dodatnih sela za "Najljepša sela Bosne i Hercegovine".

 U okviru USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH ''Alterural'' provelo je aktivnosti na uvođenju međunarodne oznake ''Najljepša sela'' u cilju očuvanja prirodne i kulturne baštine sela u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o jedinstvenom kulturnom naslijeđu sela koja ona imaju.

Udruženje ''Alterural'' i USAID Turizam organizirali su u srijedu svečano proglašenje dodatnih sela za "Najljepša sela Bosne i Hercegovine", priopćeno je iz Grada Konjica.

Sela koja su uvrštena u listu najljepših sela u BiH ovom prilikom su Lukomir, koje se nalazi na planini Bjelašnici na području grada Konjica, te Vranduk koje se nalazi u okolini Zenice.

"U vremenu kada imamo velike planove za snažniji razvoj turizma na području Konjica, svaki novi korak i uspjeh nam mnogo znači. Dobivanje međunarodne oznake 'Najljepša sela' za selo Lukomir, koje je kao Kulturni krajolik 2009. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila nacionalnim spomenikom, od velike je važnosti za dalji razvoj ruralnog turizma na konjičkom području", rekao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Kako je naveo, uz projekt ''Welcome to Konjic'' i uspostavljanje turističkog klastera, kao i proglašenje Konjica jednom od pet ''Green Destinations Top 100 Stories'' za 2023. godinu, ovaj najnoviji certifikat za selo Lukomir je poticaj za kreiranje novih projekata i programa te razvijanje postojećih, a kako bi se omogućili kvalitetni uvjeti za bavljenje ovom djelatnošću za lokalno stanovništvo.

Sve navedeno, zaključio je gradonačelnik, doprinijet će kvalitetnijom i sadržajnijom turističkom ponudom za sve goste Konjica.

Akciju "Najljepša sela u Bosni i Hercegovini" podržavaju Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz USAID Projekt održivog razvoja turizma u Bosni i Hercegovini i CCFD (Francuska).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza